Kevin Kadish - "Alles over die bas"

door Bruce Pollock

They're Playing My Song is een column van Bruce Pollock, waarin hij zich concentreert op dat ene nummer dat de grootste impact had op de carrière van een bepaalde artiest of songwriter. Hier vertelt hij met Kevin Kadish alles over die monsterhit die hij met Meghan Trainor schreef.

"Alles over die bas"

Artiest: Meghan Trainor
Schrijvers: Meghan Trainor en Kevin Kadish
Album: Titel
Label: Episch
Jaar: 2014
Grafiekposities: VS: #1, VK: #1
Toen ik Kevin Kadish voor het eerst ontmoette, vóór de eeuwwisseling, zwoegde hij in de lagere diepten van de muziekbusiness, in het hokje tegenover mij als stagiair bij BMG. "Ik had destijds een platencontract," zei hij, "en ik was nog bezig met het invoeren van gegevens."

Kevin en Meghan Trainor<br>bij de Grammy Awards Kevin en Meghan Trainor
bij de Grammy Awards
Een paar jaar later, toen ik hem interviewde voor mijn boek Working Musicians: Defining Moments from the Road, the Studio, and the Stage , wierp hij slechts een glimp op van het einde van zijn lange persoonlijke tunnel om geld te verdienen met muziek. "Ik moet zeggen dat de moeilijkste dingen om mee om te gaan in de muziekbusiness alle valse beloften zijn", zei hij destijds. "Mensen houden ervan je op te hitsen met woorden als 'genie' en 'smash', maar eerlijk gezegd worden deze woorden zo overmatig gebruikt dat ze na een tijdje niet echt iets betekenen.' Nadat hij in en uit bands was geweest, en in en uit het optreden als soloartiest, stond hij op het punt om stafsongwriter te worden in de stal van Matt Serletic (Matchbox 20). Maar het zou betekenen dat hij zijn droom om op te treden moet opgeven.

"Ik had de laatste vier jaar van mijn leven eigenlijk niet gewerkt, zodat ik me kon concentreren op het schrijven van liedjes en het verfijnen van mijn vak," zei hij. "Totale toewijding is wat nodig is om het als werkende muzikant te maken. Tegelijkertijd wist ik zeker dat mijn belangrijkste prioriteit op dat moment moest zijn om uit de schulden te komen."

Kort nadat hij tekende, stond hij opnieuw op de rand van roem. "Er is een nummer dat ik 'Go' heb genoemd en waarvan iedereen denkt dat het een hit is," zuchtte Kadish. "Ik ben zo afgemat door dat woord, dat ik zoiets van OK, dat is geweldig, het is een schot in de roos. Laat me gewoon het geld zien."

Er werd niets van "Go", maar toen plaatste Kevin een paar nummers bij Willie Nelson. Zijn schrijf- en productieportfolio begon uit te puilen met stukken van Stacie Orrico, Jason Mraz, Kris Allen en Bif Naked. "Er zijn mensen die al vijf jaar hits hebben en gewoon een beetje ontspannen", zei hij onlangs. "Maar voor mij is het alsof ik elke drie tot vijf jaar een single zou hebben die me die drie tot vijf jaar ondersteunde. Deze single zal me de rest van mijn leven ondersteunen."

De single waar hij het over had was " All About That Bass ", een van de topnummers van 2014 en een wereldwijde, laten we zeggen, knaller. Het kwam als het product van een typische werkdag voor een werkende songwriter.

"Ik zal twee of drie keer per week vergaderen, afhankelijk van mijn schema," zei Kadish. De uitgever van Trainor had Kadish gevraagd of hij deze onbekende tiener wilde ontmoeten. Kadish wilde eerst wat van haar liedjes horen. "Haar liedjes waren oké, maar ik hield van haar stem." Het was niet het ditsy Shirelles-meet-Salt-N-Pepa-gegrom dat je op de hit hoort. 'Als je de dingen hoorde die ze voor mij deed, klonk het niet zo,' zei Kadish. "Maar ze had die branie en ze had de patois. Dus, zei ik, ja, ik zal een dag met haar doen."

Het was een dag die zijn leven veranderde.
Kevin Kadis : We hebben lang gepraat over hoe we allebei van de muziek uit die tijd hielden. Het is zeldzaam om iemand van 19 te vinden die van muziek uit de jaren 50 houdt. Ik wilde waarschijnlijk al drie jaar een plaat uit de jaren 50 maken voordat ik haar ooit ontmoette, maar niemand had er echt zin in. Ik had het idee van de drumbeat en ik had een lijst met titels. Ik vertelde haar de titel en ze begon te zingen: "Ik ben helemaal weg van die bas", en ik zei: "geen hoge tonen." We waren op weg naar de races. Ik denk dat we het in twee uur schreven voordat we de zang begonnen te volgen.

We schreven het in juli [2013]. Haar uitgever gooide het naar Epic Records. Ik hoorde dat [label President] LA Reid het in november goed vond, maar verder wist ik niets. In februari belde Meghan me op. Ze zei: "Ga je zitten? Je gaat in je broek schijten. LA Reid heeft me ter plekke getekend voor ons nummer en wil eigenlijk je nummer uitbrengen en naar de radio sturen."

Ik had zoiets van, dat is geweldig . Ik wist zeker dat het lied iets speciaals was, want ik speelde het voor mijn vrouw en mijn vrouw zei: "Kan ik het naar mijn zus sturen?" Ik speelde het voor mijn zus en ze zei: "Kan ik het naar mijn vrienden sturen?" Dat doen ze nooit, dus nu weet ik dat als ze een van mijn nummers echt leuk vinden, het een goede zal zijn.

We begonnen in februari aan haar album te werken en hadden het pas in september af. Ik heb zes maanden aan niets anders gewerkt. Mijn hele leven was dat record. Kort nadat de single uitkwam, toen Justin Bieber het coverde, wisten we dat er iets raars aan de hand was. Ze was #1 op iTunes en nog steeds in de jaren '20 of '30 op de radio.

De video was een heel groot deel van wat het brak. Het was erg polariserend. Deze muziekblog voor smaakmakers, The Idolator , deed een première en ze zeiden dat het de meeste weergaven kreeg voor elke artiest die ze ooit hadden. Ondertussen waren we elke dag haar album aan het schrijven en dan worden we gebeld. Entertainment Tonight wil naar je studio komen om Meghan te interviewen. Ik heb zoiets van, wat ? De producer loopt de kamer binnen en zegt: "Meghan's nummer is zojuist naar #2 gegaan in de Billboard Hot 100." En ze begon te huilen.

"All About That Bass" verdreef Taylor Swift's "Shake It Off" van de top van de Hot 100 op 20 september 2014 en bleef acht weken staan. Het album van Trainor, Title , kwam op 31 januari 2015 op nummer 1 en versloeg Swift's 1989 . Swift is maat 2, maar Trainor kan ermee schudden, schudden zoals het hoort.
Er waren zoveel bijzondere momenten. De hele ervaring was surrealistisch. Eerlijk gezegd voelt het vandaag nog steeds surrealistisch. De eerste keer dat ik Meghan het live zag optreden, was toen ze op tournee was in Nashville. Ik stond versteld. Iedereen kende elk woord. Ik bleef elke week controleren en als het nummer 1 bleef, zou ik verbijsterd maar opgewonden zijn. Je moet begrijpen - we vochten het tegen Taylor Swift! Het album dat nummer 1 werd, was ook behoorlijk geweldig.

De Grammy-nominaties waren gewoon verbluffend. Ik weet hoe moeilijk het is om een ​​nominatie te krijgen in de vier grote categorieën, en we hebben er zelfs twee. Ik herinner me dat de aankondiging van het record van het jaar eerst kwam en ik was super dankbaar. Maar toen de Song of the Year-nominatie binnenkwam, was ik in mijn studio en ik was het een beetje kwijt. Ik liep naar mijn huis, ongeveer 75 meter verderop, en mijn vrouw en ik omhelsden elkaar gewoon. Het was de grootste eer uit mijn carrière. Beter dan de verkoop, beter dan de airplay. Het was de erkenning van mijn collega's en de zware slagmensen uit de industrie in de Grammy-commissie dat ik dat jaar een van de beste muziekstukken heb gemaakt. Ik was erg trots om daarvoor erkend te worden.

Ik sprak met een vriend in de uitgeverij en hij zei: "Het is niet alsof je de vierde single op de derde plaat van Demi Lovato hebt geschreven. Je hebt een nummer geschreven dat de manier veranderde waarop kleine meisjes naar zichzelf in de spiegel kijken. Dit nummer zal een game changer zijn voor jou."

Uiteindelijk werd het natuurlijk allemaal belachelijk. Critici probeerden te zeggen dat het lied antifeministisch was. Wat critici niet begrepen, was dat het lied een grap was. We noemden mensen niet serieus magere teven, maar ik ken geen enkel meisje dat niet een ander meisje een magere teef heeft genoemd. Het was niet body-shaming of skinny-shaming of wat het ook was. Kom op. Het was belachelijk om dat er allemaal in te stoppen, maar weet je wat? Slechte pers bestaat niet. Ik ben dankbaar voor al hun muggenzifterij.

In de Record Plant in LA maakt<br>Trainor's tweede record In de Record Plant in LA maken
Het tweede record van Trainor
Ondertussen begon mijn telefoon te rinkelen, omdat ik geen uitgeversdeal had. Ik was vijf jaar onafhankelijk. Ik was tien jaar bij Warner Chappell voordat dit gebeurde en ik besloot dat ik er alleen op uit wilde. Dit is waar mijn jaren in de muziekbusiness echt hun vruchten afwierpen. Kortom, ik bleef onafhankelijk totdat het naar # 1 ging. Het stond twee of drie weken op nummer 1 voordat ik een publicatiedeal tekende. Ik had een man ingehuurd om de onafhankelijke administratie voor mij te doen en betaalde hem per uur. Ik had daarvoor al mijn eigen administratie gedaan, maar het werd me te veel om het zelf te doen en toch te schrijven. Er waren twee aanbiedingen die met kop en schouders boven de anderen uitstaken, maar als je 50% van het grootste nummer ter wereld hebt, en zeven andere nummers op een nummer 1 album, komt iedereen uit het houtwerk, inclusief uitgevers die me hadden aangeboden vreselijke deals in de vijf jaar dat ik onafhankelijk was. Of mensen die eigenlijk zeiden dat mijn muziek er niet toe deed. Dat is gewoon de muziekbusiness: je bent zo waardevol als je meest recente succes. Kortom, je moet gewoon in jezelf geloven en geloven dat je de juiste beslissingen neemt. Ik overlegde er regelmatig met mijn vrouw en mijn advocaat over, en we kwamen erachter wat het beste was voor ons gezin.

Ik heb altijd succes gehad met het schrijven en ontwikkelen van jong talent. Schrijven met andere gevestigde schrijvers en kunstenaars is nooit echt mijn doel geweest. Dus besloot ik in plaats van bezuinigingen na te jagen, ik wilde artiesten ontwikkelen en eigenlijk nummers schrijven die zouden worden gebruikt op platen die ik aan het maken was en die ik controleerde, die ik kon uitbrengen of samenwerken met een label. Ik begon Starts With Music met Nathan Chapman, die Taylor Swift ontwikkelde. We hebben net onze eerste artiest getekend bij Atlantic met een partnerschap via Red Light en het is echt geweldig.

Wat ik heb geleerd is dat je niets kunt voorspellen als je een plaat uitbrengt. Het maakt niet uit hoeveel het label ervan houdt en er geld aan uitgeeft en je gelooft dat het nummer een hit is en iedereen zegt dat het een hit is, als het publiek er niet op reageert, maakt het allemaal niets uit. Zelfs als je weet hoe je het opnieuw moet doen, kun je nog steeds niet voorspellen dat het hetzelfde zal doen. Er is een verbroken verbinding omdat songwriters geen controle hebben buiten het schrijven. Ik denk misschien dat het nummer iets speciaals is en dat het een hit is, maar als het label het niet ziet, of als de juiste artiest het niet haalt, komt er niets van terecht. Dus het was echt een interessante ervaring om iets tot wasdom te zien komen.

Ik had successen en mislukkingen gehad met andere artiesten, maar dit was anders. Dit was alsof je aan een raketschip werd vastgebonden. Ik doe dit al heel lang, dus ik wist hoe ik ermee om moest gaan. Ik denk dat als dit was gebeurd toen ik jonger was, het anders zou zijn geweest. Ik ben gewoon blij dat ik even op de rit heb gezeten. En ik ben blij dat ik de rest van mijn leven muziek kan maken.

5 juni 2018
Verder lezen: Het verhaal van "Wrecking Ball" door Miley Cyrus

Meer Ze spelen mijn lied

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren...