DJ/Muzikant Sophie

door Corey O'Flanagan

De elektronische artiest achter "Abeja" vertelt over haar solodebuutalbum, Cult Survivor, en geeft een exclusieve uitgeklede uitvoering van het nummer "Truth Of The Matter".

In een wereld waar alles vergankelijk is, wil Sofie Fatouretchi gewoon iets moois creëren dat blijvend is. De in Wenen woonachtige artiest, die onder haar voornaam optreedt, begon haar muzikale reis als klassiek geschoolde violiste voordat ze een wereldwijde DJ en talentscout werd voor het indielabel Stones Throw Records. In 2016 was ze curator van de underground hiphop- en soulcompilatie Sofie's SOS Tape , waarop haar chille Mndsgn-samenwerking " Abeja " te zien was. Nu heeft ze haar volledige debuut solo-album, Cult Survivor , uitgebracht. Als je de nummers op het album doorneemt, wordt het duidelijk dat ze niet bang is om naar binnen te kijken en gebruik te maken van wat ze vindt voor tekstuele inspiratie.

Vandaag praten Sofie en ik in de orionensemble.net Podcast over enkele van deze nieuwe nummers, we onderzoeken hoe ze zich voelde toen ze het album aan het schrijven was, en ze vereert ons met een uitgeklede versie van haar nummer " Truth Of The Matter ". ." Ga het nieuwe album Cult Survivor eens beluisteren en leer Sofie kennen.Haar klassieke muziekachtergrond


Ik denk dat het spelen van een instrument gevoed is met mijn natuurlijke interesse en liefde voor allerlei soorten muziek. Als tiener ben ik echt richting hiphop gegaan, vooral omdat er zoveel samples en connecties zijn met klassieke muziek of jazz en deze muziekgebieden dat ik er echt van genoot toen ik opgroeide.

Ik studeerde uitvoeringsviool aan het Weense Conservatorium en speelde een tijdje daarna viool in verschillende orkesten - de Junge Philharmonics - verschillende operahuizen zoals de Volksoper en concerthuizen. Maar uiteindelijk heb ik besloten om niet alleen klassieke muziek te gaan maken, hoewel ik nog steeds speel en zelfs in orkesten speel. Pre-Covid speelde ik in de Wiener Akademische Philharmonie in een aantal van dezelfde concerthuizen waar ik als tiener speelde, dus ik kwam een ​​beetje rond toen ik terug naar Wenen verhuisde. Ik had zoiets van: "Nou, ik wil kijken of ik dit nog steeds kan doen", en solliciteerde en werd aangenomen.

Ik wil het nog steeds niet als mijn enige beroepskeuze nastreven. Het is gewoon financieel te moeilijk, te competitief in een richting waar ik niet zo enthousiast over was, vooral niet op 15-jarige leeftijd. Ik zag mezelf dat niet echt doen voor de rest van mijn leven.


Heeft haar klassieke training invloed op haar geluid?

Op mijn eerste album speel ik helemaal geen strijkers, en ik had zoiets van, als ik strijkers zou toevoegen, denk ik dat het gewoon heel oubollig zal klinken. Terwijl ik momenteel mijn tweede plaat aan het afronden ben, zijn er strijkersarrangementen op bijna elk nummer dat ik heb geschreven en gespeeld, en ik geniet er echt van. Ik denk dat het op de een of andere manier onvermijdelijk zou bijdragen aan alles wat ik doe, gewoon omdat het een deel van mij is.

Mndsgn en "Abeja"

Ringgo [ook bekend als Mndsgn] is mijn oude kamergenoot. We hebben vier of vijf jaar samen in LA gewoond. "Abeja" ontstond een paar jaar nadat ik hem voorstelde aan Stones Throw en dat hij op het label stond. Voordat hij zijn eerste album op Stones Throw maakte, kwam ik op een dag thuis van mijn werk en hij zong op een beat en ik dacht: "Oh wauw, wat is dit, je moet hier meer van maken!"

Hij is een heel goede vriend van mij, een van mijn beste vrienden, en het was gewoon leuk om met hem muziek te maken voor de SOS-compilatie. We hebben daar eigenlijk een moedertrack genaamd "PointPressingStick", maar om de een of andere reden is het niet zo algoritmisch beroemd als "Abeja".


Wat was haar grootste uitdaging bij het maken van het album?

Vertrouwen hebben in mezelf. Als het ging om het tekenen van artiesten of het ontwikkelen van artiesten, was het voor mij een stuk gemakkelijker om het potentieel van een artiest te zien en echt in hen te geloven, en hen dat gevoel van aanmoediging te geven om de muziek naar buiten te brengen. Bij mezelf moet ik min of meer mijn ogen sluiten en het doen, anders zal ik waarschijnlijk nooit muziek uitbrengen. Dus de eerste opgenomen versie van deze nummers is eigenlijk de versie die je op het album hoort, terwijl het nu voor mijn tweede plaat echt een leerproces is geweest omdat er zes of zeven versies van deze nummers bestaan, en ik wil er wat meer de tijd voor nemen.


"Probeer me te bereiken"

Ik denk dat elke kunst die ik maak - of het nu gaat om schilderen of muziek of het schrijven van teksten - het is gewoon een manier waarop ik het bestaan ​​verwerk. Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben, en onvermijdelijk zal dat zijn weg vinden naar mijn kunst en output. Dat lied heeft veel te maken met perceptie, en de perceptie van anderen van zichzelf en de eigen perceptie van zichzelf.


Heeft de verhuizing naar Wenen haar muziek beïnvloed?

Eerlijk gezegd heb ik nooit echt de tijd of het nodige vertrouwen in mezelf gehad toen ik omringd was door zoveel andere muzikale leeftijdsgenoten om mezelf als musicerend te beschouwen. Het kwam van een punt waar ik al een tijdje terug was en de tijd had. Niet om oubollig te klinken, want het kwam gewoon "naar mij toe", maar het voelde uiteindelijk als een noodzakelijke stap: ik moet deze nummers naar beneden halen. En zeker, ik denk onvermijdelijk, als we onszelf beschouwen als een Marshall McLuhan-ïstische manier om machines te zijn, zal elke input die we ontvangen onvermijdelijk de output beïnvloeden. Ik weet zeker dat het album anders had geklonken als ik ergens anders was geweest of onder andere omstandigheden.


Live optreden

Ik wil de nummers graag live uitvoeren. Ik heb vorige week een kleine show gedaan op een veiling voor deze Weense actionistische schilder genaamd Hermann Nitsch. Hij is nu redelijk oud, maar 40 jaar geleden had hij zeer, zeer invloedrijk in de Weense actiescène, en ze veilden een schilderij van hem op een liefdadigheidsevenement voor kinderkanker. Ik speelde drie nummers - dat was echt leuk. Ik had één show vlak voordat de lockdown plaatsvond in Berlijn voor Fashion Week, waar ik een deel van de plaat mocht uitvoeren. Het is dus gebeurd. Ik weet niet in hoeverre het zal blijven gebeuren, weet je, het is erg onzeker. Maar ik zou het zeker willen.

De show in Berlijn was op dit Fashion Week-feest en ik speelde met twee muzikanten waarmee ik eerder heb samengewerkt, Kev Koko en Rip Swirl. Het zijn allebei muzikanten uit Berlijn, producers en echt goede artiesten. Ze speelden gitaar, bas en via Ableton hadden we een aantal van de meer textuurelementen. Daarna speelde ik synth en zong. Voor de show die ik vorige week speelde, was het een zeer uitgeklede pianozingende vertolking van deze nummers. Dus ze zijn allemaal oorspronkelijk geschreven op piano en zang, dus ze werken ook in een heel uitgeklede zin. Het is echter natuurlijk leuker om met een band op te treden - hoewel ik niet echt een band heb, heb ik een zeer losse formatie van muzikanten waarmee ik werk die de Cult Survivors worden genoemd. Ik weet niet hoe dat er in de toekomst uit gaat zien. Het is ook een financiële kwestie, eigenlijk.


Cult Survivor produceren

Ik heb het album zelf geproduceerd. Er is nog een andere muzikant bij het album betrokken - mijn bassist Christian Hummer. Veel van de nummers zijn ook zonder enige andere betrokkenheid - ik speel alle instrumenten op bijna alle nummers, dus er was geen andere producer bij betrokken.

Ik denk dat er ook een overgang was in de zin dat ik mezelf zelfs als zanger beschouwde - dat was iets dat ik voorheen alleen voor andere artiesten produceerde. Ik had nog nooit muziek voor mezelf geproduceerd.


Zanger worden

Ik hou van zingen, ik hou van karaoke - maar dat is niet per se haalbaar, het is niet in staat om te vertalen als je aan het opnemen bent. Na dit eerste album begon ik zanglessen te nemen, en ik zei tegen haar: "Luister, ik ben geen zanger, ik heb geen inherente kennis van wat dan ook." En ze zei: "Nou, dat doe je eigenlijk wel. Je weet hoe je moet ademen omdat je een instrument hebt bespeeld. Als je viool speelt, haal je adem op vrijwel dezelfde muzieknootsignalen die je zou doen als je zingen. Dus je denkt een beetje dat je helemaal opnieuw begint, maar dat zou oneerlijk zijn om te zeggen.'

Maar ik besef natuurlijk dat ik geen American Idol- stem heb. Ik zou bepaalde recensies lezen - en met recensies bedoel ik YouTube-opmerkingen - en ik zou zeggen: "Oh nee." Er kunnen honderden leuke opmerkingen zijn, maar je leest er vier denigrerend en ze kwetsen je echt. Ik zou ze eigenlijk gewoon moeten negeren.


Op zoek naar haar geluid

Recensies werden ingevoerd in de tweede plaat omdat veel van de recensies waren als: "Oh, dit is echt een geweldige lo-fi popplaat, geweldige slaapkamerpop", en ik dacht: "Fuck." Ik probeerde niet per se een lo-fi klinkende plaat te maken, dus deze tweede plaat, daar verwijder ik mezelf echt van.

Ik ben ook gaan werken met andere muzikanten zoals John Peek - ik schreef een rol voor saxofoon die hij speelt. Ik wil gewoon mooie, tijdloze muziek maken waar ik over 10 jaar van kan genieten. Misschien is het niet zo subversief als hedendaagse muziek op dit moment kan zijn. Ik denk niet dat ik de John Cale van deze generatie ben, en ik vind hem echt geweldig. Ik dompel nog steeds mijn voeten in het water en probeer erachter te komen wat me gelukkig maakt - iets waar ik in het algemeen echt moeite mee heb. Ik denk dat alleen dingen waar je achter kunt staan, is waar het echt om gaat - dingen die je probeert te vangen van iets binnenin, iets dat zal blijven en echt tastbaar zal blijven, althans voor een tijdje in een wereld waar alles toch zo vergankelijk is, jij wil gewoon echt iets kunnen vastleggen.


Het probleem van het maken van lange muziek voor korte aandachtsspannes

Mensen zouden me vragen: "Nou, weet je, je zou een nummer voor TikTok moeten maken", of "Misschien is dit album een ​​beetje te lang. Weet je zeker dat je dit 30 minuten durende intermezzo wilt hebben tussen dit nummer en de laatst?" Kijk, ik snap het. Ik vind het echt cool dat er platforms zoals deze bestaan ​​die tot op zekere hoogte in staat zijn om het primaire model van de muziekindustrie te democratiseren. Maar aan de andere kant komt het ook met grote ontmoediging als het is als ... ik moet echt nadenken over hoe het eerste nummer zal zijn, omdat mensen er niet meer naar luisteren op een plaat, ze luisteren naar het op Spotify. Als mijn eerste nummer te lang is, zullen ze het gewoon overslaan en mogelijk de hele plaat overslaan.


Popmuziek

Ik moet zeggen, ik hou echt van popmuziek. Een van mijn favoriete liedjes toen ik opgroeide zou 10cc's " I'm Not In Love " zijn. Er is bijna een ander kaliber in popmuziek, en ik wil geen popmuziek verslaan. Er zijn dingen waarvan je misschien op genreniveau denkt: "Oh, de productie hiervan is klote", maar ik denk dat een van de belangrijkste kenmerken van goede popmuziek is of het nog steeds kan worden vertaald naar alleen akkoorden op een piano en zingen. Veel hedendaagse popmuziek op de radio voldoet aan dat aspect en heeft die elementen van catchy en zo. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat volledig schuw en ik er niet in geïnteresseerd ben. Alles waarmee je contact kunt maken met veel mensen, vooral op creatief niveau, zoals muziek, zal inherent interessant voor me zijn. Ik weet alleen niet of ik noodzakelijkerwijs alle aspecten bezit die nodig zijn om dat te vervullen. Er zijn zoveel elementen die je moet aanraken. Je moet al deze vakjes aanvinken plus een flinke dosis geluk, tenzij je een industriële fabriek bent, wat ik niet ben.


"Waarheid van de zaak"

"Truth Of The Matter" was een lied over een vriendschap / relatie, maar aangezien het in de loop van de tijd is gegroeid sinds ik het lied schreef, vond ik het griezelig op hoeveel gevallen het betrekking kan hebben. We kunnen het opsplitsen... "De waarheid is dat het vroeger niet altijd zo was", wat zo van toepassing is op zoveel levensscenario's omdat niets ooit hetzelfde blijft. Dan gaat het er ook om hoe de interacties van mensen met jou in de loop van de tijd onvermijdelijk zullen veranderen. Situaties veranderen, omstandigheden veranderen, en als gevolg daarvan zal interactie ook heel vergankelijk zijn, dus daar gaat dat nummer echt over.


Ruimte laten voor interpretatie

Ik maak abstracte kunst, dus op dezelfde manier met teksten die ik schrijf, ook al probeer ik een emotie te vatten of iets te lokaliseren, ik laat veel ruimte voor interpretatie omdat ik het op dit moment altijd interessanter vind. We leven in zo'n beschrijvende, prescriptieve tijd waarin veel dingen bijna indoctrineren. Als er iets is dat ik zou willen doen met mijn muziek of kunst of wat voor creatieve output dan ook, dan is het mensen dat gevoel van verbeeldingskracht of ruimte geven om hun eigen betekenis aan iets te geven.


Omgaan met angst

Ik ben van nature een erg angstig persoon en ik denk dat ik veel angst en ongerustheid heb over het bestaan. Het is iets dat hier gewoon is als een metgezel, en er zijn natuurlijk dingen die ik ertegen probeer te doen. Of dat nu in therapie is of aan mezelf werken, of meedogenloos sporten om mijn hoofd leeg te maken, ik denk dat veel kunst of muzikale output voor mij een manier is om alle input die ik krijg te verwerken. Ik heb soms echt last van zintuiglijke overbelasting - sociale situaties of dingen die ik lees of zie, omdat we altijd zoveel informatie tot onze beschikking hebben en het is echt overweldigend. Maar het is voor mij ook een manier om een ​​tijdje niets externs te hebben, dus of het nu gaat om gaan zitten en een liedje schrijven of schilderen, het kan echt louterend zijn en een manier om dat te verwerken.


De muzikale invloeden achter Cult Survivor

Ik luister veel naar Todd Rundgren en Electric Light Orchestra, de Bee Gees, en zelfs als jazzmuzikant, Ahmad Jamal, Duke Ellington, Serge Gainsbourg, Jane Birkin - je weet wel, muziek die erg aan de jaren '60/'70 grenst.

17 augustus 2021

Abonneer je op de orionensemble.net-podcast , onderdeel van het Pantheon Network

Je vindt Sofie op Instagram en Twitter

Meer orionensemble.net Podcast

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren...