Neil Peart of Rush - Vakmanschap spreekt

door Bruce Pollock

In deel 1 van dit klassieke interview uit 1986 beschreef Neil Peart zijn relatie met woorden en ritme, en vertelde hij over het schrijven van tot nadenken stemmende teksten die Geddy Lee echt kan zingen. Hier in deel 2 behandelt hij de moeren en bouten van Rush-songwriting (hij houdt van een goede middelste acht) en legt hij uit waarom de vreugde van creatie een overschat concept is. Hij noemt ook het ritmisch uitdagende Rush-nummer dat ze koppig in hun setlist hielden totdat het publiek er uiteindelijk mee aan de slag ging.


Bruce Pollock (orionensemble.net) : Heb je een speciale ruimte waar je werkt?

Neil Peart : Ja, maar het is elk album anders geweest. Kortom, ik heb alleen een tafel en een stoel en mijn rijmwoordenboek nodig. Op de laatste vier of vijf albums hebben we elke keer op een andere plek gewerkt, maar in elk was er een kamer waar ik heen kon gaan om stil te zijn en na te denken. Je hebt eenzaamheid nodig voor de hoeveelheid concentratie die het kost. Ik probeer zo vroeg mogelijk te beginnen met schrijven, voordat iets anders afleidt. Over het algemeen ben ik de hele dag aan het schrijven. Geddy en Alex werken overdag aan de muziek terwijl ik aan de teksten werk, en na het eten komen we allemaal samen om te werken aan het arrangeren en instuderen van de liedjes. Dus in wezen zijn de dagen gewijd aan individueel werk en de avonden aan collectief werk.

orionensemble.net : Hebben jullie allemaal wel eens samengewerkt in een soort spontane sfeer?

Peart : Niet erg comfortabel, want voor mij is het vakmanschap belangrijk. Ook muzikaal ben ik niet blij met spontaniteit. Ik denk dat je zo'n kans grijpt. Hetzelfde geldt voor die ideeën waarmee je midden in de nacht wakker wordt. Soms schrijf je ze op en word je 's ochtends wakker en denk je: wat? En je verscheurt het en gooit het weg. Andere keren bewaar je het.

We hebben, muzikaal gesproken, improvisatieperioden tijdens onze soundcheck of gewoon als we samen spelen, en we nemen ze op en zoeken naar alles wat er is gebeurd dat magie was. En er zijn ideeën die we eruit kunnen halen, gebruikmakend van de spontaniteit van de stemming van een dag. Maar om het podium op te gaan en te verwachten dat mensen je verwennen, dat werkt niet.

Ik geef de voorkeur aan organisatie. Ik hou niet van teksten die gewoon bij elkaar zijn gegooid, die duidelijk zijn geschreven terwijl je meeging, of het nummer was al geschreven en de man verzon de tekst in vijf minuten. Ik kan het zien - vakmanschap spreekt. Zo is het ook met het lezen van boeken. Ik bewonder schrijvers die duidelijk hebben gewerkt en gewerkt aan wat ze hebben gedaan om ervoor te zorgen dat het duidelijk wordt gepresenteerd en zo mooi mogelijk wordt gepresenteerd. En er gaat niets boven tijd en zorgvuldig werk om dat voor elkaar te krijgen.

orionensemble.net : Heb je je aangepast aan je eigen schrijfritme?

Peart : Voor mij is het belangrijkste om het inspirerende deel ervan te doen wanneer het gebeurt, zodat ik er nooit heen hoef met een leeg boek. In het slechtste geval, als ik het niet meer weet, kan ik het lopende werk gewoon opzij zetten en heb ik pagina's en pagina's met andere dingen om naar te kijken. Ik ga daar gewoon zitten en blader door die en hoop dat iets zal aansluiten, en in het algemeen zal het. Maar het belangrijkste is om genoeg vooruit te lopen zodat het niet eng is, want als je bang wordt, zal er een writer's block optreden. Ik wil nooit in die positie zijn.

Er zijn dingen die ik heb geprobeerd te schrijven die niet zijn gelukt, maar ik ben er vroeg achter gekomen. U hoeft geen 200 pagina's te schrijven en dan te ontdekken dat u aan niets werkt. Tegen de tijd dat je een couplet en een refrein hebt doorgenomen en het aan de andere jongens hebt laten zien, kun je zien of het werkt. Het kan een bevredigende technische oefening zijn. Ik kan tevreden zijn dat ik heb bereikt wat ik wilde bereiken, zelfs als het nummer niet werd gebruikt.

orionensemble.net : Je doet een couplet en een refrein en laat het aan de anderen zien?

Peer : Meestal is het compleet. Ik heb een reeks thema's of een reeks verzen. Soms worden ze omgekeerd. Ik ben erg verliefd op de middelste achten. Het is iets waar ik echt van hou als een muzikaal en lyrisch vertrek. Dus vaak heb ik een nummer met een couplet, refrein, couplet, middelste acht - het klassieke ding. Maar als de andere jongens het te pakken krijgen, wordt het omgedraaid en wordt de middelste acht het refrein of het couplet het refrein.

orionensemble.net : Iemand komt terug en zegt: we hebben nog vier regels nodig?

Peart : Of het tegenovergestelde, waar er twee regels te veel zijn. Of een nummer wil gewoon muzikaal anders gestructureerd worden. Die dingen zijn nooit negatief. Ze zijn altijd een uitdaging. Soms kan het niet, en als je echt goed werk hebt geleverd en de teksten tot hun meest essentiële vorm hebt gedestilleerd, kun je er niet veel mee doen. Maar als de eisen van de muziek sterker zijn, en als er met de teksten geknoeid kan worden, is dat heel spannend om te doen.

orionensemble.net : Werk je wel eens aan een voltooide melodie?

Pear in the groove tijdens de Permanent Waves-tour in 1980. Met dank aan Bill O'Leary - bekijk meer van zijn foto's <a href="https://www.s.com/blog/writing/rock-photos-from-golden- age-of-concert-photography" target="_blank">hier</a>. Peer in de groove tijdens de Permanent Waves-tour in 1980. Met dank aan Bill O'Leary - bekijk hier meer van zijn foto's.
Peart : Heel vaak zullen de heren aan iets muzikaal hebben gewerkt en er een band van hebben gemaakt waar ze niets speciaals voor in gedachten hebben. " Grand Designs ", op het laatste album, werd op die manier gedaan. Ze hadden de muzikale ideeën uitgestippeld en maakten gewoon een bandje voor me met gitaar, keyboards en drumcomputer, en dat had ik. Dus als ik ergens tegenaan loop waar ik aan heb gewerkt, trek ik die band tevoorschijn en probeer mijn geest voor een minuut af te sluiten en naar de band te luisteren.

" Chemie " was een echte samenwerking tussen ons drieën. De andere jongens hadden een paar sleutelzinnen die ze wilden uiten, dus gaven ze mij de muziek. Dat was makkelijk, want al het grondwerk was gedaan. Spelen met woorden is zoveel gemakkelijker dan het hele ding te moeten verzinnen.

orionensemble.net : Begint het concept van elk album bij jou?

Peart : Meestal is er geen concept. Dit album was de eerste keer dat ik vanaf het begin besloot dat ik zoveel mogelijk vignetten van kracht wilde aanpakken. In het verleden waren er thema's in elk van de albums, maar ze waren meer achteraf. Op Grace Under Pressure lijkt het thema van die titel bijvoorbeeld heel duidelijk in elk van de nummers, maar in feite kwam het erna, en de nummers werden elk geschreven over verschillende reacties. Het thema van dat album is voor mij pathos, en het kwam door ervaringen uit de derde hand, maar meestal uit tweede hand, het observeren van mijn vrienden. Dat was een periode waarin veel mensen werkloos waren en problemen hadden met hun zelfrespect. Ze hadden een punt in hun leven bereikt waarop ze vonden dat ze zich moesten vestigen en dat waren ze niet. Mensen hadden levenscrisissen, niet alleen op hun werk, maar ook op het gebied van hun romances. Al die dingen kwamen tot een hoogtepunt in mijn perceptie en ik schreef met veel empathie. Het werd niet altijd begrepen door luisteraars of critici, maar dat was de kern van dit alles. Dus achteraf realiseerde ik me dat het thema van het album het concept van 'genade onder druk' illustreerde. Dat album is ook voor ons persoonlijk onder veel moeilijke omstandigheden tot stand gekomen.

orionensemble.net : Lijkt het je niet dat een groep soms gecategoriseerd wordt vanwege zijn muziek, maar zijn boodschap niet zo belangrijk wordt geacht als die van een individuele singer/songwriter?

Peer : Dat is oké. Voor mij als toeschouwer was dat ook zo. Als mensen niet alle moeite nemen om teksten te interpreteren die ik heb genomen om ze te maken, stoort me dat niet, want ik ben in de eerste plaats een muzikant en niet alleen een tekstschrijver. Ik doe dat maar twee maanden per twee jaar en de rest van de tijd ben ik drummer.

orionensemble.net : Heb je het gevoel dat Rush het beste middel is voor je zelfexpressie of heb je een doel om je ook ergens anders uit te drukken?

Peart : Dat is ingewikkeld, omdat ik als drummer in de eerste plaats de vrijheid heb die ik in Rush heb, belangrijk voor me is. Stilistisch voel ik me als drummer nooit beperkt en dat zal ook tekstueel overgaan. Ik zal nooit iets goeds schrijven dat niet geschikt is voor Rush. Aan de andere kant heb ik dingen geschreven waar ik blij mee was, maar die op een bepaald moment niet in het schema pasten. Maar ik heb er geen moeite mee om die weg te doen. Die dingen leiden me altijd naar iets anders.

We hebben voortdurend muzikale ideeën die nooit volledig worden uitgewerkt, maar tegelijkertijd leiden ze ons naar een ander gebied. Of zelfs dingen die wel worden ontwikkeld en opgenomen, vanuit artistiek oogpunt, zijn we vaak niet tevreden. Op dit moment hebben we verschillende periodes doorgemaakt met verschillende stilistische benaderingen, verschillende invloedsgebieden en op dit moment lijken ze misschien toegeeflijk of naïef, maar zonder dat experimenteren waren we niet tot het vermogen gekomen om een ​​vijftal te schrijven. -of-zes minuten liedje en stop er alles in wat we doen. We kunnen een nummer schrijven met ingewikkelde maatsoorten, maar het zal geen vijf minuten duren. Het zal twee minuten duren. Maar het punt is dat we heel comfortabel drie of vier keer van handtekening kunnen veranderen in een nummer.

Tekstueel ging ik op dezelfde manier door perioden van overdreven sierlijk te zijn en veel tijd te besteden aan het ontwikkelen van een lyrische sfeer. Ik doe dat niet meer. Ik wil dat vijf woorden doen wat ik vroeger met vijf regels deed. Ik ben redelijk tevreden met mijn lyrische schrijven van de afgelopen vier of vijf jaar, maar daarvoor was het strikt kleuterschool, strikt grondwerk en experimenteren. Ook muzikaal heb ik niet veel aan onze spullen van voor 1980. Dat is niet negatief. Zo zou het moeten zijn, want we waren eerlijk experimenteel. We duwden onszelf vaak over ons hoofd en we worstelden om een ​​soort grip te krijgen op de techniek waar we naar streefden.

orionensemble.net : Heb je het gevoel dat je je materiaal moet distilleren om het op de commerciële radio te krijgen?

Peer : Nee, dat doe ik niet. Het moeilijkste is om iets te hebben dat zowel persoonlijk als universeel is. Voor mij is dat het doel. Ik probeer iets te vinden dat me ontroert - vaak is het woede, maar soms kan het pathos zijn of het kan vreugde zijn. Ik kan opgewonden zijn door de wereld in het algemeen of door de natuur of door een kleine ervaring.

Adolescentie is een veelvoorkomend thema voor mij. De cross-over tussen onschuld en desillusie is iets waar ik veel over heb gesproken, omdat het iets is waar ik me persoonlijk mee kan identificeren en illustreren, maar tegelijkertijd is het universeel. Ik wil niet alleen biecht zijn, zoals een Joni Mitchell. Dat is een gebied dat ik heb proberen te vermijden. Tegelijkertijd geeft dat je persoonlijke betrokkenheid, en zonder die aanzet kom je soms moeilijk op gang.

Gelukkig ben ik erg vatbaar voor woede, erg vatbaar voor verontwaardiging over de manier waarop mensen handelen en de manier waarop ze elkaar en de wereld waarin we leven behandelen. Dus al deze dingen werken als een stimulans voor mij, maar ik kon niet schrijf alleen over mijn eigen gebieden van verontwaardiging. Ik vind het leuk om die te vinden en te vertalen naar iets dat universeel is.

orionensemble.net : Heb je het gevoel dat je beste teksten je beste liedjes zijn geworden?

Peer : Nee, niet altijd. Het is raar hoe het gaat. Er komt zoveel chemie bij kijken en er gebeuren zoveel ontastbare dingen. Er zijn er waar de muziek beter was dan de tekst of de tekst beter dan de muziek. " Middletown Dreams " is een goed huwelijk tussen tekst en muziek. "Mystic Rhythms" is er nog een.

orionensemble.net : Je zei dat er een magisch moment is als je een nummer voor het eerst hoort. Is er nog een magisch moment waarop je voor het eerst een nummer bedenkt of voor het eerst afmaakt?

Peer : Dat is een goed punt. Ik denk dat de vreugde van het maken erg overschat wordt. De ironie is dat het moment zo snel voorbij gaat. Als ik aan een songtekst werk en ik heb het thema ervan en ik werk weg, dan is er dat moment waarop ik me realiseer, ja, dit gaat werken. Maar dan ben ik weg. Ik ben bezig om het te laten werken. En dan beginnen de knopen in de hersenen los te komen.

Ik ben aan het uitzoeken, OK, deze regel gaat naar die regel, dit vers naar dat vers . Je kunt niet achterover leunen en gaan, Oh, ik ben geweldig . Het moment is geweldig, maar je kunt niet achterover leunen en je er door voldaan voelen.

Voor mij is de schrijfperiode de meest bevredigende tijd van het maken van een album. We luisteren naar een demo, en ja, dit is opwindend, en het is wat we wilden dat het was en je komt er vanaf. Dat is het ultieme rendement dat je uit het nummer haalt. En dan ben je nog eens zes maanden bezig met het opnemen van de basistracks, het doen van de overdubs, het doen van de zang, het mixen. Aan het einde van dit alles is er geen vreugde van creatie - er is geen achterover leunen en gaan, "Dit is klaar en wauw, ik ben zo blij", omdat je zo moe en uitgeput bent van alle mentale eisen. Je hebt niets meer om een ​​feestje te geven. In de demoperiode zijn de beloningen onmiddellijk.

orionensemble.net : Is er een ander niveau waarop je een nummer ziet waaraan je hebt gewerkt en waarvan je geloofde dat je het met het publiek zou bespreken?

Peart : Je hebt iets heel belangrijks uitgekozen, want aan het einde van een album is het voor ons onmogelijk om te beoordelen welke nummers echt populair zullen zijn en welke niet. We zijn onvermijdelijk verrast. En dan zijn er nog nummers als " Vital Signs ", van ons Moving Pictures -album. Op het moment dat het werd gemixt, was het een zeer overgangslied. Iedereen had er gemengde gevoelens bij, maar tegelijkertijd drukte het iets essentieels uit dat ik wilde zeggen. Dat is een nummer met een huwelijk tussen zang en teksten waar ik erg blij mee ben. Maar het duurde lang voordat ons publiek het doorhad, omdat het voor ons ritmisch heel anders was en het van het publiek vroeg om op een andere ritmische manier te reageren. Er was geen zware downbeat - het was allemaal contrapunt tussen upbeat en downbeat, en er was enige weerspiegeling van reggae-invloed en een weerspiegeling van de meer verfijnde gebieden van new wave-muziek die we min of meer onder onze paraplu hadden genomen en tot stand hadden gebracht.

Dat nummer duurde ongeveer drie tours om aan te slaan. Het was een soort baby voor ons. We bleven het spelen en gaven niet op. We stopten het in onze laatste toegift-tour - in het meest opwindende deel van de set dat mogelijk was - en eisten gewoon dat mensen het accepteerden omdat we erin geloofden. Ik denk nog steeds dat dat nummer een hoogtepunt is, de beste combinatie van muziek, tekst, ritme. Het opent zoveel muzikale benaderingen, van erg simplistisch en minimaal tot erg overspeeld. Alles wat we wilden in het nummer is er. Dat lied was heel speciaal voor ons. Maar we moesten wachten. We moesten geduld hebben en wachten tot het publiek ons ​​begreep.

7 januari 2020
Hier is deel 1 van dit interview

Meer songwriting-legendes in hun eigen woorden

Opmerkingen: 1

  • Shawn uit Maryland Rammelende gedachten en meningen die nergens op slaan: Vital Signs is een geweldig nummer en de outro maakt het een geweldige keuze voor een toegift.
    Ik hou van Middletown Dreams, maar ik HOUD van Mystic Rhythms. Voor mij is dat nummer geweldig. Maar mijn stem voor het beste huwelijk tussen muziek en teksten zou "Losing It" van Signals zijn. Het nummer is ontroerend en heel persoonlijk voor mij. Bedankt voor het plaatsen van het interview.