Danny Clinch: De kunst van rockfotografie

door Greg Prato

Sinds eind 1992 is Blind Melon een van mijn favoriete rock-'n-rollbands. En schijnbaar vanaf het begin zag ik vaak de naam "Danny Clinch" gekoppeld aan de foto's van de band. Blind Melon was een van de eerste rockbands waarmee Clinch nauw samenwerkte, en tegen het einde van het decennium zou hij een van de meest gevraagde fotografen worden van niet alleen rockacts, maar van artiesten die vele andere stijlen bestrijken.

Je zou kunnen zeggen dat ik in 2008 mijn bewondering voor Shannon Hoon en Blind Melon naar een hoger niveau heb getild, toen ik mijn allereerste boek schreef, A Devil on One Shoulder and an Angel on the Other: The Story of Shannon Hoon and Blind Melon . Dat was de eerste keer dat ik het pad kruiste van meneer Clinch, die een ongelooflijke hulp was met foto's voor het boek (inclusief de onvergetelijke omslagafbeelding van het boek) - naast dat hij zelf voor het boek werd geïnterviewd.

Tijdens het interviewen van Blind Melon-gitarist Christopher Thorn voor Rolling Stone in 2010, bespraken we een voorgestelde documentaire met beelden die Shannon had gemaakt met een Hi-8-videocamera vanaf het begin van de carrière van de band, helemaal tot aan zijn vroegtijdige dood door een drug overdosis in 1995 op 28-jarige leeftijd. Met vriendelijke groet en de fanbase van de band wachtten... en wachtten... en wachtten.

Nu lijkt het erop dat de film later in 2015 of 2016 eindelijk het daglicht zal zien, aangezien Mr. Clinch zelf volledig betrokken is bij het project - samen met co-regisseurs Colleen Hennessy en Taryn Gould (als onderdeel van de nieuw gevormde Collectief "Ladies and Gentleman" - een zin die de overleden Blind Melon-zanger door de hele opnames heen hoort zeggen), en met Hoon ook vermeld als co-regisseur. Clinch sprak met orionensemble.net over het project, wat een geweldige foto maakt, en herinneringen aan het fotograferen van enkele van de grootste namen van de hedendaagse muziek.
Greg Prato (orionensemble.net) : Hoe kwam het idee om de documentaire van Shannon's homemovies te maken?

Danny Clinch : Ik was bevriend met de band en ben dat nog steeds met iedereen. Ik sneed een beetje mijn tanden op Blind Melon, vroeger - ik leerde de band kennen toen ik net begon en ze waren net begonnen. Ik ging met ze om en ging op tournee. Ging een paar keer met hen naar Europa en toerde door de Verenigde Staten. Ik ging naar de Jon Stewart Show , ik ging met hen naar Woodstock.

Ik geef Shannon en de band de eer dat ze me opnieuw enthousiast hebben gemaakt over het spelen van de mondharmonica. Op een gegeven moment openden ze voor Soundgarden en Neil Young hier in Jersey, in wat het Garden State Arts Center was. Ik zei tegen de band - Shannon in het bijzonder - dat ik mondharmonica speelde, en hij stond erop dat ik naar boven ging om te spelen. Hij zei: "Je zult naar boven moeten gaan om met ons te spelen." En ik dacht: "Nee man, ik heb een keer op een barbecue gespeeld. Ik ga niet het podium op om met jullie te spelen." "Man, het is allemaal één grote barbecue, Danny. Je moet naar buiten komen en met ons spelen!" Ik dacht dat hij het uiteindelijk zou vergeten voordat ze verder gingen, maar dat deed hij niet. Dus dat is slechts een klein beetje inzicht in hoe close ik met de band ben geworden [Danny zou ook mondharmonica spelen met de band tijdens een optreden van "Change" in Woodstock '94 - zie de video hieronder].

Shannon was een onmiddellijk sympathieke kerel - meestal. Maar hij was nogal moeilijk te leren kennen. Hij liet mensen niet zo snel binnen. Het kostte een tijdje en veel betrokkenheid om zijn vertrouwen te winnen. Dus maakte ik foto's voor de Soup -plaat, en ook voor Nico .

Maar wat er gebeurde was onderweg, je hebt deze man, Shannon, die alles op video opneemt - in de mate dat je ofwel echt geïrriteerd was of je vergat dat hij de camera had. Het is gewoon verdwenen. Dat is het teken van een goede filmmaker: wanneer ze op het punt komen dat het je niet eens meer kan schelen dat de camera er is. Dus hij filmde alles - van repetities tot in zijn hotelkamer zijn, zijn haar knippen, telefoneren met Lisa, zijn vriendin, mensen die sliepen in de tourbus, op het podium gaan in Woodstock, in de opnamestudio, at the Sleepyhouse [In Durham, North Carolina, waar Blind Melon een paar deuntjes schreef/repeteerde voor hun eerste album]. Hij had gewoon altijd de camera, de hele tijd. En natuurlijk was dit pre-iPhone, waar iedereen alles heel gemakkelijk kon filmen, zonder veel na te denken. Dus hij had er echt zin in. Hij heeft er echt over nagedacht - hij laadde altijd zijn batterijen op, hij filmde altijd alles. Hij filmde ook veel actuele gebeurtenissen op de televisie en wat er om hem heen gebeurde. Hij was erg gedetailleerd als het op dat soort dingen aankwam.

Het begon een beetje toen Travis [Warren, de huidige zanger van Blind Melon] zich bij de band voegde, en de band begon nieuwe muziek te maken en besloot weer op tournee te gaan. Ik dacht: "Misschien is dit de kans om met de band na te denken over een documentaire." Ondertussen wist ik dat al het beeldmateriaal van Shannon bestond, en we besloten dat we Lisa en Nico [de dochter van Shannon] zouden vragen of we dit beeldmateriaal mochten gebruiken dat Shannon had gemaakt. Ze stemde toe en we begonnen de beelden te bekijken. En echt, het was Brad Smith [bassist van Blind Melon] die de hele tijd bleef zeggen: "Dit zou echt een film over Shannon moeten zijn door de ogen van Shannon." En we hadden zoiets van: "Ja. Dit is zo'n groot verhaal." Aan het eind van de dag kwam ik tot de conclusie dat het een heel gaaf idee was. We begonnen te graven, en het belangrijkste voor ons was: kunnen we de film ondersteunen met alleen dit beeldmateriaal? Wat we ons realiseerden was dat Shannon een echt toegewijde filmer was - hij filmde veel, en met een doel. Ik heb het gevoel dat hij altijd al het gevoel had dat hij er ooit een film mee zou gaan maken, dus we dachten dat we hem zouden verplichten en hem zouden helpen de film te maken.

De stijl ervan zal anders zijn dan bij de meeste documentaires. Ik denk dat het meer een documentaire is over het leven door Shannon's ogen dan je standaarddocumentaire met interviews en archiefmateriaal en dat soort dingen. Ik denk dat het in dat opzicht een unieke film gaat worden. Er zijn maar heel weinig mensen die een documentaire over iemand hebben gemaakt door middel van hun beeldmateriaal, dat ze hadden geschoten.

orionensemble.net : En waarom is een Kickstarter-campagne nodig om het project te voltooien?

Danny : Er zijn zoveel dingen die mensen niet beseffen - een deel daarvan zijn juridische kosten. Als we het hebben over 'juridische kosten', juridische kosten voor archiefbeelden, vergoedingen voor masterrechten van het platenlabel, al dat soort dingen. Het leek erop dat nogal wat mensen in de war waren - en mogelijk een beetje afgeschrikt - door het woord 'juridische kosten'. Ik heb tot nu toe persoonlijk meer dan $ 20.000 van mijn eigen geld in de film gestoken - betalend voor een reis naar de Vigil [elk jaar rond Shannon's verjaardag ontmoeten fans elkaar op zijn graf in Indiana], en betaalde de opnamestudio terug op de dag dat het zou iets anders zijn, een redacteur inhuren om alles door te spitten. Dus Kickstarter geeft ons een toestroom van fondsen om het bewerkingsproces voort te zetten, en alle kosten die daarmee gepaard gaan. En om het zover te krijgen dat we een deel van deze vergoedingen voor muziekkosten en dergelijke kunnen gaan betalen. Archiefbeelden waarvan we moeten beslissen of we het ons kunnen veroorloven. Zo zou Shannon het Rodney King-proces op tv opnemen - wat zijn de kosten die daaraan verbonden zijn? Je kunt daar 30 seconden van gebruiken en het kan je $ 8.000 kosten. De band op Saturday Night Live - 15 seconden kan enkele duizenden dollars kosten. En proberen genoeg te krijgen van wat we zouden zeggen, is een echt solide ruwe snit die we kunnen presenteren. En dan zouden we verder gaan en proberen samen te werken met iemand anders om ons te helpen het af te maken. Marketing zou erbij komen, publiciteit, afwerkingskosten zoals het mixen van geluid en kleurcorrectie.

orionensemble.net : wanneer u foto's maakt van artiesten, wat maakt dan visueel dat sommige foto's de moeite waard zijn en andere niet?

Danny : Ik denk dat het uiteindelijk om het moment gaat. De belichting kan waardeloos zijn en de compositie kan slecht zijn, maar aan het eind van de dag, wat is het moment dat je hebt vastgelegd? Wanneer besloot je op de sluiter te klikken en wanneer en welke afbeelding koos je uit die groep foto's die je nam?

Soms is het een heel mooi belicht, mooi gecomponeerd, vastgelegd moment of een portret van iemand die naar de camera kijkt. Het kan veel verschillende entiteiten hebben. Maar voor mij, wanneer je een emotie voelt vanaf het moment dat werd vastgelegd, is dat het beslissende moment.

orionensemble.net : Wat is volgens u de kunst van rotsfotografie?

Danny : Het moment vastleggen! [Lacht] Ik denk dat er een artistieke kant aan zit, als het gaat om de kunstzinnigheid van het vastleggen van het moment waarop je besluit de foto te maken.

Een groot deel van wat ik doe, is toegang krijgen. Het vertrouwen van mensen winnen. In de juiste situatie kunnen zijn om dat moment te krijgen. Je moet een goede relatie hebben met de band zelf, de publicist of de manager - het gaat allemaal om het vertrouwen hebben en jezelf in die positie kunnen krijgen om die foto te krijgen.

Neem bijvoorbeeld Bonnaroo. Ik doe dat achtergrondding altijd al, toch? Bij Bonnaroo doe ik een achtergrondding - ik doe een portretsectie, en mensen komen langs omdat ik er ben, vooral als er grotere acts komen zoals My Morning Jacket of Kings of Leon of Jack Johnson of Neil Young of Radiohead . Ze komen langs, en ze komen naar mijn plek om een ​​foto te maken, want het is mijn plek. Sommige mensen begrijpen niet wanneer ik dit portret van hen maak op mijn plek die ik heb opgezet en 20 jaar heb besteed aan het opbouwen van relaties om ze daarheen te laten lopen en 20 jaar van het natuurlijke licht in deze ruimte uitwerken en knutselen het op een bepaalde manier zodat het er mooi uitziet. Als iemand het gevoel heeft dat ze binnen kunnen komen en over mijn schouder kunnen schieten, dan moet ik de grens trekken en zeggen: "Hé, luister." Ik ben er helemaal voor als ze daar weglopen en ze lopen naar hun volgende interview of wat dan ook, prima. Maar ik heb er 20 jaar over gedaan om Jack Johnson hierheen te laten lopen, weet je?

orionensemble.net : U noemde Neil Young. Hoe werkt het met Neil Young als het om foto's gaat?

Danny : Ik ben zo'n grote Neil Young-fan. Eigenlijk was het laatste dat Shannon ooit tegen me zei - dit was bij Tradewinds in New Jersey, en ik speelde die avond mondharmonica met hen. Ik zat met Shannon in de tourbus en hij zei: "Danny, oom Neil heeft ons net uitgenodigd voor de bridgeschool. Dus man, pak je mondharmonica, want we gaan naar het huis van oom Neil!" Dat was het laatste wat hij tegen me zei. Neil Young heeft dus altijd enorm veel voor me betekend. Neil is een van mijn helden en ik hou van zijn muziek. Ik vind het heerlijk om met hem te kunnen werken. Zulke mensen, die al zo vaak gefotografeerd zijn, hebben wat minder geduld omdat ze het zo vaak hebben gedaan. Je moet op je spel zijn, en je moet snel werken.

Ik ben een grote fan van het document, dus ik word graag ergens uitgenodigd waar dingen gaande zijn en ik het kan documenteren. Ik was bijvoorbeeld in Nashville in de Ryman toen ze Heart of Gold opnamen [een documentaire en concertfilm uit 2006 van Jonathan Demme]. En het was cool om rond te dwalen en de repetities te filmen en mensen die in de gangen rondhangen en al dat soort dingen. En kort daarna deed ik een sessie met Neil waarbij we rondreden in een oude Cadillac - een Cadillac uit '48 die ik in Nashville had gehuurd - en daar wat foto's maakten.

Ik heb ook de foto gemaakt die op zijn meest recente boek staat, dat over de auto's [ Special Deluxe: A Memoir of Life & Cars ]. Ik was op zijn ranch en hij heeft daar een heleboel oude auto's. Hij heeft een klein gebied met auto-onderdelen. Het is bijna een klein oldtimerkerkhof voor een aantal van de auto's die hij bezit, zodat hij onderdelen en zo kan hebben.

Het was geweldig om hem te fotograferen. Ik heb hem gefotografeerd met een setlist op de achterkant van een papieren bord in Bonnaroo. Ik fotografeerde hem op zijn autokerkhof, achterop een Cadillac uit '59. Ik fotografeerde hem in de Ryman, terwijl hij de oude gitaar van Hank Williams vasthield, die Neil nu bezit... of beter gezegd, beweert niet te bezitten, maar hij 'zorgt er nu voor' totdat hij wordt doorgegeven. Ik ben een grote fan van hem, dus elke keer als ik de kans krijg, is het alsof ik de loterij heb gewonnen.

orionensemble.net : En er is een geweldige foto die je hebt gemaakt van Tom Waits, waar hij bij een draaimolen staat.

Danny : Tom is een geweldige medewerker. Ik denk dat hij stiekem geniet van het proces, en hij zal al deze geweldige kleine rekwisieten meenemen en hij zal er van tevoren over hebben nagedacht. Als je daar bent, heeft hij ideeën die je kunt toevoegen aan de lijst met ideeën waarmee ik aan tafel kom.

Het is heel leuk om iemand te fotograferen die samenwerkt. Hij en ik gingen een shoot doen in San Francisco, en ik kreeg een telefoontje van zijn publicist die zei dat Tom hoopte het plan te veranderen en zich afvroeg of ik interesse had om naar de County Fair in Santa Rosa te gaan, omdat hij met zijn neef en zijn zoon daarheen zou gaan. Ik dacht: "Man, dat klinkt als een geweldig idee!"

Dus kwamen we naar de County Fair, en Tom ontmoette ons op de parkeerplaats. Hij ging verder met het tevoorschijn halen van al deze geweldige kleine rekwisieten die hij had: een groot enorm vergrootglas, een paar coole hoeden, dit kleine oranje nep-waterpistool. Dus besloten we het binnen te brengen, en het grappige van het verhaal is dat hij het pistool in zijn broeksband wilde stoppen, zodat hij geen verborgen wapen bij zich had - hij wilde dat iedereen het zou zien. En toen we naar de kaartjesverkoper gingen, zei ze: "Meneer, u kunt hier niet binnenkomen met dat pistool." Hij zei: "Het is maar een waterpistool", en zij zei: "Nee, het spijt me." Dus gingen we de hoek om, hij stopte het in de binnenzak van zijn spijkerjasje, en hij werd echt nerveus toen we door de kaartjeskoper glipten en zijn kaartje eerst niet konden vinden. Hij is zo'n bescheiden man en een lieverd, maar toch is hij dit supercreatieve personage. Uiteindelijk gingen we naar binnen, en hij hield dat pistool de hele tijd verborgen, tot hij op de carrousel sprong. Toen het rondkwam om zich voor te bereiden op de foto, trok hij het eruit en begon het in de lucht te schieten.

orionensemble.net : Er zijn ook enkele geweldige foto's die je in de loop der jaren van Eddie Vedder hebt gemaakt.

Danny : Hij is een heel bescheiden man en een bescheiden man. Hij houdt niet van dat hele grote 'fotoshoot'-gedoe. Ik denk dat we daarom samenwerken: ik kan het echt uitkleden tot bijna een hangsessie. We hangen. Ja, we maken foto's, maar laten we op een groot avontuur gaan, iets interessants doen, plezier hebben.

Zoals je misschien wel kunt raden, is Ed een erg creatieve man. Hij heeft ook geweldige ideeën. Zijn ideeën zijn misschien niet zo schandalig en vreemd als een Tom Waits, maar hij denkt altijd na over wat dit ding kan helpen en wat meer betekenis kan creëren. Het was zijn idee om de paddleboards eruit te halen en in deze kleine oude rivier te peddelen waar we waren. We waren dat aan het opnemen voor zijn ukelele-plaat [ Ukulele Songs ], en nogmaals, ik bracht mijn ideeën en hij de zijne, en het werd een samenwerking. Het werd een goede hang.

We zijn dat water ingegaan en hebben wat gefilmd en gefotografeerd. Hij had zijn kleine blokfluit meegebracht omdat hij daar wat liedjes wilde opnemen. Dus ik zei gewoon: ga ervoor - ik zal het gewoon fotograferen en filmen, en het opnemen in de hoofdtekst van dit foto-essay dat we aan het doen zijn.

De omslag van mijn boek, Still Moving genaamd, is een foto uit die sessie: de omslag van zijn ukelele-plaat. Mijn vriend, Gary Ashley - die al meer dan 15 jaar mijn assistent is - we hadden een gesprek over: Wat was een van de beste fotoshoots in dit boek? En we moesten het erover eens zijn dat naar Oahu gaan om drie of vier dagen bij Eddie Vedder op te hangen, een van de beste shoots ooit was. Het ging om surfen, paddleboarden, rond Oahu rijden met Ed in zijn jeep naar locatieverkenner, 's avonds rondhangen na de shoots, een biertje drinken met Ed en Sean Penn. Het is alsof je de droom leeft.

orionensemble.net : Hoewel je vooral bekend staat om het fotograferen van rockartiesten, heb je in de loop der jaren ook veel hiphopacts gefotografeerd.

Danny : Ik ben in 1990 begonnen met fotograferen. Ik kreeg opdrachten. Ik kreeg de kans om 3rd Bass for Spin magazine te fotograferen. Dus dat deed ik, en ik kon heel goed opschieten met MC Serch, en ik nam mijn foto's mee naar Def Jam - ze stonden op Def Jam Records. En ik zei tegen de jongens van Def Jam: "Mag ik binnenkomen om je mijn werk te laten zien?" En ze zeiden: "Nee, geef je portefeuille gewoon af en we zullen ernaar kijken, en je kunt de volgende dag terugkomen om het op te halen." En ik zei: "Ik heb net 3rd Bass gefotografeerd en ik heb foto's van de band die ik bezit." Dus zeiden ze: "Oké. Kom binnen." Ik ga naar binnen, ik ontmoet deze jongens, ik laat ze mijn foto's zien, en ik besef dat ze allebei van mijn leeftijd zijn - Steve Carr en Cey Adams - en we hielden allemaal van muziek. Ze kregen geen grote namen om hun hiphopacts te fotograferen omdat iedereen dacht dat het een rage was, en er waren destijds geen grote budgetten voor hiphopacts bij Def Jam. Dus ze maakten contact met mij en zeiden: "Hé, we vinden deze man leuk. We houden van deze foto's." En ze begonnen me in te huren. Dus begon ik hiphopplaten op te nemen. Ik denk dat mijn eerste plaat die ik maakte Lord Finesse, Return of the Funky Man was, voor Atlantic Records, die werd opgenomen door de jongens van Def Jam, alleen was het een freelance optreden voor hen.

Toen had MC Serch tegen me gezegd: "Hé, ik heb een artiest die ik ga contracteren bij Sony Records, en jij moet de albumhoes doen. Zijn naam is Nasty Nas." Ik heb uiteindelijk de Illmatic platenverpakking gedaan. Ik deed It Was Written , ook de verpakking daarvoor, en sindsdien heb ik veel met Nas samengewerkt. Ik deed Street's Disciple en een paar andere dingen met hem. Daarna deed ik ook nog Pete Rock en CL Smooth. Ik deed Serch's soloplaat, ik deed Dare Iz a Darkside voor Redman, ik deed Return to the 36 Chambers met Ol' Dirty Bastard, ik deed ook Kanye West's The College Dropout - zijn eerste plaat. Ik heb een aantal shoots gedaan met LL Cool J, en " By the Time I Get to Arizona " van Public Enemy, wat een single was.

Ik begon al deze hiphop-dingen te fotograferen. Dat was echt super gaaf, want de andere bands waar ik van hield - zoals Jane's Addiction, de Chili Peppers en Smashing Pumpkins - die bands hielden allemaal van hiphop en waardeerden die muziek. Dus toen ik langskwam en mijn portfolio begon te laten zien, en dat ik Public Enemy, Run-DMC en Nas had gefotografeerd, hadden ze daar respect voor. Dat werkte uiteindelijk in mijn voordeel en opende deuren voor mij.

21 april 2015.
Ga voor meer Danny naar dannyclinch.com .

Meer liedjes schrijven

Opmerkingen: 2

  • Kelly Lynne Dougherty uit Mesa, Arizona Bedankt! Dank u! Dank u! Het wordt tijd dat Shannon Hoon en Blind Melon de eer krijgen die ze verdienen. Ik heb een paar keer de kans gehad om Shannon te ontmoeten en te spreken. We praatten over alles. Hij was een heer en echt down to earth. Ik zal nooit vergeten tijd met hem door te brengen, het was een droom die uitkwam. Ik herinner me die videocamera die hij overal bij zich droeg. Bedankt voor het eren van Shannon Hoon en Blind Melon. Succes. Ik weet zeker dat het bitterzoet zal zijn om naar te kijken. Ik kan niet wachten om het te zien! Agailn, bedankt! Hun muziek heeft mijn ziel vele malen gered! Liefs en zegeningen, Kelly D.
  • Brad Jeralds uit Indiana God Bless Danny Clinch