Dave Cousins ​​of the Strawbs

door Jeff SuwakJe kunt de boog van de geschiedenis van 1964 tot 2021 volgen door de muziek van de Strawbs. Ze ontstonden in een van de meest tumultueuze tijden in de westerse geschiedenis en zijn nu terug met een nieuw album in weer een andere tumultueuze tijd. Door dit alles hebben ze actuele liedjes gemaakt ("vingerwijzende" liedjes zoals Bob Dylan ze noemt) die de passies en politiek van die tijd vatten.

Dave Cousins ​​is sinds het begin de frontman van Strawbs, hoewel ik me afvraag of hij die term leuk zou vinden (ik dacht er niet aan om het te vragen). Cousins ​​komt over als een nuchtere man die meer geïnteresseerd is in het praten over de inhoud van zijn muziek dan over zichzelf. Aan het begin van ons interview liet hij me weten dat hij een paar wijnglazen in de nacht was en uitkeek naar een leuk gesprek. Hij gedroeg zich helemaal niet als een van de meest iconische volksfiguren van het Verenigd Koninkrijk. Waar ik vandaan kom, zouden we zeggen: "Dave Cousins ​​is een goede kerel."

Wanneer Cousins ​​echt oplicht is wanneer hij het heeft over zijn teksten en de betekenis van zijn liedjes. Bij het beantwoorden van mijn vragen zong hij tussen het praten door stukjes van de liedjes in, alsof hij volledig opging in het lied in zijn hoofd. Mijn indruk was dat hij net zo goed zijn muziek is als zijn muziek hem is, en hij zou die muziek naleven, zelfs als hij er nooit een dollar aan verdiende.

Op typische Cousins/Strawbs-mode gaat het nieuwe Settlement -album over de tijd waarin we leven - namelijk het coronavirus, sociaal isolement en hopen op betere tijden. Er zijn andere gebeurtenissen, zoals het conflict in Syrië en de dood van George Floyd, maar het is het coronavirus en de lockdowns die al het andere overschaduwen.
Dave Cousins : Een, twee, drie, vier, vijf. Dit is David Cousins ​​die helemaal uit Folkestone aan de zuidkust van Engeland belt.

Jeff Suwak (orionensemble.net) : Hallo, meneer Neven. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons te praten. Laten we beginnen met het maken van je aankomende album, Settlement .

Cousins : Het was de meest bijzondere ervaring van alle platen die ik ooit heb gemaakt, want ik woon momenteel niet eens in mijn eigen huis. Aan het begin van de eerste lockdown was er een overstroming in de kelder van mijn huis. Vanwege alle problemen die gepaard gaan met bouwvakkers die binnenkomen, ben ik naar het huis van een vriend verhuisd en sindsdien ben ik hier. Ik ben hier al een jaar bezig.

Het maken van het album betekende dat ik helemaal opnieuw moest beginnen. Ik had vroeger een Yamaha-mixer met een prachtig monitoringsysteem en een prachtige microfoon, maar ik heb het allemaal weggegeven en ik had niet verwacht dat ik ooit nog zoiets zou moeten gebruiken. Maar toen deze lockdown inging, had ik geen uitrusting, dus ik moest uitrusting kopen.

Ik begon en vond Blue Weaver, die het album produceerde. Ik zei: "Blauw, wat moet ik halen?" En hij zei: "Nou, ik zou je aanraden een kleine digitale recorder te kopen, want die is prima in orde." En toen nam hij me mee door de instellingen ervan en deed het op 24-bit, 48-bit en continu.

Dit kleine ding arriveerde dat ik in de palm van mijn hand kon houden, en dat was mijn opnamemachine. Dus ik denk: nou, ik kan maar beter een microfoon aanschaffen . Dus kocht ik er een, een kleine Neumann, die absoluut fantastisch is. Ik vind het een fantastische microfoon.

Het is niet te geloven. Ik heb al mijn gitaarpartijen en zangpartijen helemaal alleen op die opnamemachine opgenomen, waarbij ik de laptop heb gebruikt om de achtergrondtrack af te spelen, ernaar te luisteren via een kliktrack via een koptelefoon terwijl ik mijn zang zong. Toen stuurde ik dat naar Duitsland, waar Blue Weaver het produceerde. Een maand later hadden we uitgezocht waar hij de gitaarpartij moest plaatsen omdat ik de gitaarpartijen apart had opgenomen. Toen werkte het perfect.

Maar weet je, het grootste verschil was het feit dat wanneer je in een opnamestudio bent, je daar een opnametechnicus hebt die zegt: "Ga naar de microfoon, ga achteruit van de microfoon." Er zitten twee leden van de band in de studio terwijl de technicus luistert naar wat je doet, en jij geeft een optreden voor hen. Maar met deze situatie zong ik helemaal voor mezelf. Ik moest vier of vijf takes van elk nummer maken, elk couplet, en het dan naar Blue Weaver sturen, die er vervolgens de beste regels uit moest selecteren. Het werk dat hij deed was buitengewoon.

orionensemble.net : Vond u het moeilijker of gemakkelijker om de juiste emotie op te roepen als u geen mensen in de kamer had terwijl u aan het opnemen was?

Neven : Ik moest voor mezelf optreden. Dat betekende dat ik me echt moest concentreren op waar ik over zong. Het mooie van de nummers op dit album is dat ze gaan over de omgeving waarin we momenteel leven met het coronavirus om ons heen.

Omdat ik in zelfisolatie zit, kom ik bijna nooit het huis uit. Ik loop niet over de weg. Sterker nog, we hebben hier sneeuw gehad, de afgelopen dagen op de wegen was het te ijzig om zelfs maar het tuinpad op te lopen, dus ik ben nauwelijks het huis uit geweest. Ik ga misschien een keer per week naar mijn huis om te kijken of het er nog is en niet is ingestort. Ik ga af en toe wandelen om een ​​beetje aan lichaamsbeweging te doen en mijn benen op peil te houden.

Gelukkig heeft het huis waar ik woon veel trappen en moet ik steeds trappen op en af. Maar de reden dat de nummers zo belangrijk waren, is dat ze over werkelijke gebeurtenissen zijn geschreven. Ik zong een verhaal terwijl ik die woorden in afzondering zong. Ik concentreerde me op zingen, ik zong die woorden en vertelde mensen waar het verhaal van het lied over gaat.

orionensemble.net : Dus dat is een goed vervolg op de volgende vraag, die gaat over de regel: "Er komt een tijd dat elke schikking moet worden betaald." Dat lijkt een sleutel in het album en in het titelnummer van het album.

Neven : Het is echt zo.

Er was zoveel verwarring binnen de regering [tijdens de uitbraak van het coronavirus]. Er werden zoveel misleidende verklaringen afgelegd door de regering dat er een ongelooflijke mate van woede over was. Niet alleen van mijn kant, maar van het publiek als geheel. Het publiek kreeg te horen: "Je hebt een lockdown, je mag niet naar buiten." En mensen zeiden: "Wat betekent het?"

Toen zeiden ze geleidelijk: "Nou, je kunt naar buiten gaan en dit doen. Nee, je kunt daar niet heen gaan. Ja, je kunt zes mensen ontmoeten die je kennen." Er was totale verwarring. De woede kwam eruit in dat nummer.

Ik weerspiegelde niet alleen mijn woede, ik weerspiegelde de woede van de hele samenleving. Als je terugkijkt op het materiaal van Strawbs door de eeuwen heen, zit er altijd een element van sociaal onrecht en protest in. Als je teruggaat naar "Martin Luther King's Dream" op zeer vroege albums, terwijl ze dat nummer "Martin Luther King's Dream" zong voor Coretta King toen ze voor het eerst naar het Verenigd Koninkrijk kwam om de Martin Luther King Foundation te lanceren, ik zag een Black Power tekent voor het eerst wanneer mensen in het publiek opstaan ​​en hun hand opsteken.

Toen werd het nummer "The Battle" geschreven over gelijkheid. "The Hangman and the Papist" ging over Noord-Ierland. "Nieuwe Wereld", hetzelfde.

Het lied "Sheep" is geschreven over de oorlog in Vietnam en brandende trekkingskaarten. Mensen realiseren zich dit niet, maar als je aan het nummer 'Sheep' denkt, verklapt de eerste regel het al: '4 juli in de marktstad'. Het gaat over naar de slachtbank gestuurd worden, de schapen naar de slachtbank gestuurd worden en jonge kinderen naar de slachtbank gestuurd worden in Vietnam.

Door het hele Strawbs-materiaal heen is er een element van sociale onrust geweest waar we over zingen, wat er in de samenleving gebeurt. Ik geloof dat de lange levensduur van de band is dat mensen zich identificeren met de nummers, en ze betekenen iets. Daarom gaan mensen al 50 jaar terug naar die liedjes en onthouden ze ze hun hele leven.

orionensemble.net : Nou, het perfecte moment om te praten over 'Vreemde Tijden'.

Neven : Zeker.

[zingt] Vreemde tijden waarin we leven, vreemde tijden.

Toen ik het nummer schreef, was het ongeveer negen maanden geleden, toen we in lockdown waren. Het was allemaal zo onzeker. Ik dacht erover na om in de band te zitten en hoe het was. Het laatste vers verklapt het allemaal:

Zet de ramen wijd open
Laat de frisse lucht naar binnen stromen
In hemelsnaam, alsjeblieft
Binnen komt het geluid van fanfares
Voetstappen op het stuifzand
Het zand verschoof overal om ons heen op


Daar is de band die over dat stuifzand probeert te lopen. Ik heb al meer dan een jaar geen enkel lid van de band persoonlijk gezien. Zo bijzonder is deze plaat. We hebben allemaal via e-mail gecommuniceerd, soms telefonisch, maar niet heel vaak, bijna nooit. Ik sprak met Blue Weaver via Zoom, maar verder heb ik niemand gezien. Vreemde tijden.

Toen ik ging zitten en dat eerste couplet schreef, kwamen herinneringen in eindeloze stromen en begon ik terug te denken: "Gebroken dromen ontkennen niet de gegoten voetstappen van een bevroren overledene."

Het geheel was bespiegelend, droevig maar niettemin objectief. In de hoop dat we hier uit komen.

orionensemble.net : Terwijl je dit maakte met alle muzikanten waarmee je al zo lang muziek maakt, gaf het je een gevoel van emotionele opluchting om weer met ze te kunnen spelen, of accentueerde het het isolement, de feit dat u nog steeds gescheiden was?

Cousins : Ik denk dat het ons in één aspect bij elkaar bracht, omdat we onze onderdelen afzonderlijk moesten insturen, maar we moesten echt nadenken over wat de onderdelen betekenden. Toen ik de nummers opstuurde, werden de teksten uitgeschreven en ik legde uit waar de emotie van het nummer over ging, zodat wanneer ze de gitaarpartijen speelden of de baspartijen of keyboardpartijen speelden, ze begrepen wat het nummer probeerde te bereiken. overbrengen, zodat je er echt een zekere mate van emotie in kunt krijgen.

We hadden een kaart met genummerde maten, geloof het of niet, met de woorden ernaast geschreven, met in kleur gemarkeerd waar de gitaarpartijen binnenkwamen: "Dave Lambert, Dave moet een gitaarsolo spelen tussen de maten 57 69 Dave Bainbridge, de rol zou aan het einde van 'Settlement' binnen moeten komen. We willen een vurig orgelgeluid omdat dit boos en gewelddadig is, en dat moet je overbrengen." Dus je moest het doen in het gesproken woord en het geschreven woord in plaats van direct te kunnen communiceren.

Dus tot op zekere hoogte zorgde het ervoor dat iedereen zich concentreerde op waar de teksten op stonden. Dat komt denk ik weer naar voren in de manier waarop het nummer klinkt.

orionensemble.net : Over songteksten gesproken, je hebt "Better Days", wat voor mij een feestelijk lied is, gelukkig. Maar tussen haakjes in de titel staat: "Het leven is geen spel." Wat is daar de betekenis? Want dat lijkt een zware uitspraak in een verder licht nummer.

Neven : Omdat ik zing over hoe er zeker weer betere dagen zullen komen als we ons op het hoogtepunt van het coronavirus bevinden en dat zijn we nog steeds. Er zullen zeker weer betere dagen komen. Maar aan het einde van het couplet zing ik:

Het leven is geen spel
Het zijn moeilijke tijden
Het leven is geen spel


Maar ik heb het over jong zijn en hoe gelukkige dagen hier waren. En er is een leuk soort humoristische opgraving bij London Pride, een bier waar ik vroeger van genoot. Dus dat was een humoristische opgraving, en dan denk ik dat er zeker betere dagen zullen komen.

Maar toen kwam Blue op het idee om het laatste couplet in mineur in te voeren, en plotseling is het tijd voor reflectie:

Geen tijd meer om van richting te veranderen
Het zijn moeilijke tijden
Het leven is geen spel
Betere dagen


We hebben allemaal betere dagen gekend, dus zo gaat het. Het neemt je mee door het hele scala aan emoties door te hopen dat het beter zal worden, en de grimmige realiteit is dat dit misschien niet het geval is.

orionensemble.net : Ik ben blij dat ik die vraag heb gesteld, want ik denk dat die informatie veel toevoegt aan het nummer. Hoe zit het met "Vrijheid?"

Cousins : Dat is een nummer van Chas Cronk en het drukt zijn emotie uit over weer opgesloten te zitten en hopelijk op zoek naar een plek die Liberty heet. Ik moest hem vragen wat hij wilde toen ik de tekst op de hoes zette, is het een hoofdletter L of is het een kleine l? Ben je op zoek naar vrijheid, of ben je op zoek naar een plek die Liberty heet? En het is echt zoeken naar vrijheid en opnieuw kijken, zoeken naar een uitweg uit zo beperkt zijn als wij.

orionensemble.net : Zo voelt "Vlieg Vrij" aan. Dat was voor mij misschien wel het meest emotionele nummer op het album. Dus, wat dacht je van "Champion Jack?" Gaat dat over een echte bokser?

Neven : Nee, het gaat over mijn vader. In de woorden van het lied schreef ik bewust niet 'vader', maar 'mijn held', omdat ik het niet zo duidelijk wilde maken. Maar het was over mijn vader geschreven.

Hij was een licht-zwaargewicht bokser. en hij liet me zien hoe ik moest boksen. Ik heb Southpaw leren boksen. Ik leid nooit met mijn linkerhand als ik opsta om tegen iemand te vechten, wat ik ooit op school deed toen ik 11 was. Mijn rechterhand leidt.

Maar helaas kreeg hij leukemie en stierf hij. Hij heeft ertegen gevochten op de manier waarop hij zijn hele leven heeft gevochten, en het is slechts de herinnering aan hem.

orionensemble.net : Dus heb je dat gevecht op de speelplaats gewonnen?

Neven : Ik denk van wel. Ik heb hem gepeperd met stoten.

orionensemble.net : Fantastisch. Wat dacht je van "Quicksilver Days?"

Cousins : In de staat waarin we ons nu bevinden en de wereld rondkijken en wat er in de wereld gebeurt, en natuurlijk heb ik me het hele nummer "Quicksilver Days" voorgesteld.

Het werd geschreven na het zien van de dood van George Floyd op de televisie, op de nieuwszender, en was er absoluut door geschokt. Ik zag het als een lied dat iedereen oproept om samen te komen en samen te zijn, want hoe verschillend we ook lijken, we hebben allemaal een perspectief op de wereld. We zijn eigenlijk altijd één.

We zijn iedereen, maar leidend tot dat je door de problemen gaat die op dit moment in de wereld heersen. In Libanon waren ze aan het bombarderen, daarna in Syrië. In elke regel zit een verhaal.

Eens gingen we dansen door de dagen van kwikzilver
Dat was uitgaan en genieten
Verdrietig is het hart dat eindelijk rust
We zijn erg verdrietig over wat er aan de hand is
Fonteinen stromen nog steeds met eindeloze tranen


Ze zouden zelfs een mooie fontein niet met rust laten. Voor mij is het een symbool van eindeloze tranen. Lessen weerspiegelen uit het verleden. Het hele nummer is eigenlijk een reflectie op samenlevingen, maar nogmaals, geschreven vanuit het perspectief van opgesloten te zitten zonder een manier om eruit te komen.

Het meest krachtige, krachtige couplet op het hele album is voor mij:

Torens die ons ooit beschutten
Brokkel alle gebouwen af ​​die zijn gebombardeerd in deze verschrikkelijke verwoestende oorlogen
De vurige heerschappij van wraak vervulde vloedwater rijden, bedek onze hoofden
We betreuren degenen wiens bloed is vergoten


Dat is het hele gevoel van de Strawbs door de jaren heen, die naar buiten kwamen om te praten over sociale onrust in de wereld, ongelijkheid, sociaal onrecht. Het is het thema geweest dat door de jaren heen door onze muziek loopt en de muziek heeft altijd weerspiegeld wat er in de wereld om ons heen gebeurt, of het nu persoonlijke gebeurtenissen met ons als individuen zijn of dat het weerspiegelt wat er in de wereld gebeurt zoals wij die doorzien .

orionensemble.net : Veel muzikanten doen de laatste tijd live shows online, een soort digitale tours van hun albums. Heb je de intentie om dat met deze te doen?

Neven : Nee, dat is een makkelijk antwoord. Nee.

We hebben ze [de nummers van Settlement ] nooit samen gespeeld, dus we zouden geen flauw idee hebben hoe we ze live zouden kunnen uitvoeren. Als we weer live optreden, zou het weer anders zijn.

Het zal behoorlijk lastig zijn om uit te zoeken welke van deze nummers we echt op het podium kunnen spelen. Zeker, "Settlement" zal er een zijn die heel goed zal werken. Maar het gevaar van nummers als 'Settlement' of een van deze politieke liedjes, is dat ze een houdbaarheidsdatum hebben omdat ze zijn geschreven in een moment van woede, misschien, of van sociale onrust. Die tijd van sociale onrust gaat voorbij en het lied wordt irrelevant, dus je moet er heel, heel voorzichtig mee zijn.

Wat het album betreft, zie ik misschien ook "Each Manner Of Man" doen. Ik denk dat dat liedje heel, heel goed is gelukt. In feite is het waarschijnlijk het meest diepgaande nummer dat ik ooit heb geschreven. Ik schreef er de tekst voor en John Ford in New York bedacht het deuntje. Vandaag stuurde hij me zelfs een video waarin hij optrad, en we gaan die deze week op vrijdag plaatsen om het album te promoten, waarbij hij praat over in New York zijn, opnemen in New York en het naar Blue sturen in Duitsland met Dave Lambert die ongeveer 60, 70 mijl van mij vandaan woont, Chas Cronk 100 mijl van mij vandaan, Tony Fernandez in Portugal, Bainbridge in Amerika of in de wildernis van Lincolnshire.

orionensemble.net : Nou, het meest diepgaande nummer dat je ooit hebt geschreven, nu moet ik daar naar vragen. Kun je wat meer vertellen over "Elke manier van de mens?"

Neven : Nou, ik denk dat het laatste vers het samenvat:

Elke manier van God kan geloof overstijgen
De juwelen in de kroon in de ogen van een dief
Een nacht, zo kostbaar
Obsessie is angst, maar genade is eindig
Het oordeel streng


Dat is iets over hoe ik in het bijzonder naar God kijk als een wezen dat transcendeert. Geloof hem, de verbeelding ervan. Het is een juweel in de kroon waar we allemaal naar streven. Maar het punt is, je zou het graag willen kunnen wegnemen, maar het is zo kostbaar dat je er bang voor bent.

Over de genade van God is eindig
Zijn oordeel kan erg streng zijn
Als ooit de twijfel nog zal blijven
De dagen kwamen in een stroomversnelling als een machtige express
Herinnert ons er allemaal aan om na te denken over onze wegen
Niets meer, niets meer, niets meer, niets minder


orionensemble.net : Nou, dat is een perfecte manier om het interview af te sluiten. Maar ik wil u vragen of u een slotverklaring heeft of iets anders dat u wilt toevoegen.

Cousins : Ik denk dat dit album gemaakt is in een tijd van grote beroering. Het is gemaakt in ongelooflijk moeilijke omstandigheden. Het heeft een samenhang, en het is eigenlijk een weerspiegeling van de band. Het begint met een grungenummer, zo je wilt, met 'Settlement', gaat dan over in 'Strange Times', een zacht akoestisch nummer, en dan 'Judgement Day', dat veel meer een nummer is over dakloosheid. Dan maakt "Each Manner of Man" kant één van het vinylalbum af. Zo is het album ontworpen. Kant twee begint met dat we teruggaan naar onze folkclubdagen, met Dave Lambert die een soort Iers volksliedje zingt. Dan spelen we een Ierse jig, als je wilt. Dan gaat het over in "Quicksilver Days".

orionensemble.net : Het is dus een soort microkosmos van alle Strawbs-muziek.

Neven : Ik denk van wel. En zo was het niet bedoeld. Het was helemaal niet alsof het een gepland conceptalbum was. Het bleek gewoon een totale microkosmos te zijn van de Strawbs-carrière door de jaren heen.

4 maart 2021
foto: Michel Parent

Meer liedjes schrijven

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren...