Dug Pinnick Joy Bomb Track voor track

door Greg Prato

Dug Pinnick is een drukke heer. Of het nu gaat om het leveren van zang en bas voor King's X, KXM of Grinder Blues, of als gast op verschillende opnames van andere artiesten (Pearl Jam, Dream Theater, Steve Stevens), hij lijkt altijd hard aan het werk te zijn aan nieuwe muziek.

En in oktober 2021 bracht Pinnick zijn nieuwste solo-inspanning uit, Joy Bomb . "Het zijn twee woorden die me cool in de oren klonken", vertelde Dug ons over de albumtitel. "Maar 'joy bomb' is iets dat vreugde laat ontploffen, of vreugde opblaast - om het te vernietigen."

Dug was bereid om track voor track te gaan op het 13-nummer album om de tekstuele inspiratie achter elk nummer te bespreken en uit te leggen hoe hij op de muziek kwam.

Jon Boy

Ik had de muziek ongeveer vier of vijf weken, en ik kon niet op de tekst komen. Mijn moeder was overleden en ik moest een paar dagen in LA blijven voordat ik mijn vlucht kon halen om met de familie naar huis te gaan en de begrafenis te hebben. Ik was in een rouwende staat. En ik weet niet waarom, maar ik begon dat nummer te spelen. Alles wat ik kon horen was "Lordy Lordy mama, wie klopt er aan je deur?" Het was alsof Little Richard in een kerk zong of zoiets.

Ik zette mijn Pro Tools aan en zong de melodie maar één keer op die manier en liep weg, en dacht: ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Dit is cool... maar wat zeg je, Duglas?

Als ik het kapot maakte, vertelde mijn moeder me altijd dat wanneer ze de platenspeler aanzette [toen Dug een baby was], ik begon te huilen: "Geef me, geef me yay." Ik kon niet praten.

En toen ik zong "Lordy Lordy mama, wie klopt er aan je deur?" - ze was net overleden. "Come to rock and rock and roll ya" - Ik zat net aan muziek en rock n' roll te denken en geef me meer. Het was gewoon een wirwar van emoties, en het kwam er zo uit. En ik dacht, ik ga dit gewoon laten staan.

De rest is gewoon opvulling - praten over iets waar we ons mee kunnen identificeren. De muziek was leuk omdat ik net deze twee riffs bedacht en ze samenvoegde en ze heen en weer knipte en plakte totdat het logisch werd. Het was vrij eenvoudig.


Een lange weg van huis

We deden een nummer op de KXM-plaat genaamd "Voices In The Sky", en ik gebruikte mijn 12-snarige bas, en George [Lynch] gebruikte zijn 12-snarige gitaar. Het geluid was iets wat ik nog nooit eerder had gehoord. Het was gewoon deze grote werveling van chorus-y frequenties van octaven. Op de plaat hoor je het niet veel omdat het er echt in gemixt is, maar in de opnamekamer met alleen de bas en de gitaar zou het de kamer vullen. Dus ik dacht dat ik een paar nummers zou schrijven met die combinatie.

"A Long Way From Home" heeft een 12-snarige Rickenbacker en mijn 12-snarige bas - dat was alles wat ik op het hele nummer gebruikte. En "A Long Way From Home", ik heb eigenlijk niets te zeggen op dit moment en ik had geen refrein. Ik had zoiets van, ik heb niets... maar ik wil hier echt aan werken. Waar ga ik heen? Ik blijf gewoon doorgaan. Ik dacht: waarom doe je het niet gewoon als een soort blues? Als een oude zwarte man in het zuiden - "Waar ga ik heen? Ik blijf gewoon doorgaan."

Ik denk dat het een slaaf is die net is weggelopen van de plantage of zoiets. En dat is een beetje de hele sfeer die ik in mijn hoofd toverde. Maar ik dacht: misschien werkt dit niet omdat we allemaal thuis zitten... [Lacht]


Sleutelwisselaar

Het uitgangspunt van het nummer - muzikaal - was dat ik mijn 8-snarige gitaar tevoorschijn haalde en deze "djent-riff" begon te verzinnen. Ik ging gewoon voor wat echt laaggestemde coole dingen die ik kon vinden waardoor ik het gevoel kreeg dat dit leuk zou zijn. Toen ik de riff op mijn 8-string kreeg, dacht ik: Man! En ik had een vibe in mijn hart, zoals: "Dit klinkt alsof je erop zou kunnen dansen." Ik haalde het drumprogramma tevoorschijn, vond dat ritme en begon het te spelen.

En toen realiseerde ik me, ik ben in lage E op mijn gitaar - waar ga ik mijn bas neerzetten? Ik sprak met Dick [Lövgren] van Meshuggah en zei: "Speel je bas in harmonie met de gitaren, of ben je een octaaf lager?" En hij zei: "Nee, ik speel in koor." Ik wist dat niet, dus ik haalde mijn bas tevoorschijn en speelde hem in normale stemming. Dus de drie tonen zijn in feite één bas en twee gitaren in dezelfde frequentie als een bas, en het gaf het die vette riff. Daar raakte ik opgewonden van.

En toen zei ik: "Nou, dit is nu saai." Dus ik haalde mijn Les Paul tevoorschijn en begon het akkoord in het midden ervan te spelen en dacht: dit gaat werken. Ik heb de muziek in elkaar gezet en er waarschijnlijk ongeveer een maand naar geluisterd voordat de tekst in me opkwam: "Ik wil overal muziek horen." En ik dacht: dit zou een nummer kunnen zijn waar iedereen achter zou kunnen staan.

Op dat moment dacht ik: dit is echt de moeite waard om aan te werken. Waar ga ik over zingen? Laat de muziek spreken - eigenlijk. Het heeft al die dingen over: "Laten we gewoon opstaan ​​en plezier hebben."


Gelijk verdeeld

Het gaat over de staat van de Verenigde Staten waar we allemaal gelijk verdeeld zijn. Ik bedacht deze jaren '70 klinkende riff die ik erg leuk vond, dus ik werkte het samen en kwam met dit vintage klinkende geluid. Ik heb ook een stel vrienden om binnen te komen en het refrein met mij te zingen.


Ik kan niet tegen dit gevoel vechten

Ik schreef "I Can't Fight This Feeling" op hetzelfde moment dat ik "Love And Fear" schreef. Het ging over een vriend van mij die verslaafd was aan heroïne - en we woonden samen. Ik was ten einde raad omdat ik hem wilde redden, en hij had een paar keer een overdosis gehad. Het was gewoon een goed mens die het niet verdiende en het niet wilde. Maar op de een of andere manier, het Oxycontin-gedoe, als mensen het voor pijn nemen en ze hebben een verslavende aard, kunnen ze door het konijnenhol gaan. En dat liedje ging over hem.

Ik dacht letterlijk: hij gaat zelfmoord plegen. En hij gaat het doen.

Maar nu doet hij het super. Dat was 20 jaar geleden, en hij heeft het overleefd.

Dat nummer bevat een paar samples. Ik speelde er piano op. Ik stop er kleine dingen in die ik normaal niet doe, vooral toetsenborden. Als je je koptelefoon opzet, vallen er een heleboel kleine dingen op je af.


als een wolf

Het was weer zo'n nummer waar ik mijn 8-snarige gitaar tevoorschijn haalde en het "Meshuggah-gevoel" voelde. Ik speelde gewoon willekeurig dingen op de gitaar en ik speelde willekeurig dit ding dat twee maten duurde, en het sloeg nergens op. Het was echt primitief. Het was één noot, open noot, één noot, open noot - helemaal tot in de nek. En toen ik er klaar mee was, dacht ik: dit kan een melodie zijn. Laten we dit gewoon houden.

Ik heb er een liedje omheen gebouwd.

Tekstueel is het naar mijn mening een van de diepste dingen die ik in poëzie heb gestopt. Want voor het schrijven van teksten is Jerry Gaskill [King's X-drummer] mijn held - en Bob Dylan. En die beide jongens schrijven op een heel coole manier die me echt aan het denken zet. Ik heb het gevoel dat ik in een minuut een verhaal kan vertellen, maar ik kan het Bob Dylan-gedoe niet, dat is wat ik leuk vind. Tegenpolen trekken elkaar aan, en ik heb het gevoel dat ik met dat nummer heb bereikt wat ik tekstueel probeerde te bereiken. Het is niet zoals Bob Dylan, maar ik ben niet zo gewoon en eenvoudig in mijn teksten... Ik hoop het!


Social distancing

De pandemie was net begonnen en ik was aan het rommelen met de muziek van dit nummer. Plots ga ik: "Dit klinkt als Sly and the Family Stone." Het had zo'n sfeer, vooral de verzen.

Als ik een nummer schrijf, schrijf ik eerst de muziek en daarna neem ik alles op - drums, bas, gitaar. Dan luister ik ernaar als ik door de stad rijd of wat ik ook doe. Ik laat het gewoon op de achtergrond gaan totdat er woorden in me opkomen of een refrein in me opkomt. Dus, "Social Distancing", dat is wat echt in me opkwam.

Dit is de deal. Als ik een nummer schrijf, heb ik vaak geen titel, dus verzin ik gewoon iets. Ik heb net "Social Distancing" opgezet omdat ik naar het nieuws had zitten kijken en ze hadden het allemaal over social distancing. Ik dacht: oké, dit is een ander nummer waar ik aan werk. Ik noem het maar 'sociale afstand'.

En toen ik het had geschreven, zag ik de naam ervan en dacht: waarom ga ik niet gewoon over dat onderwerp?

Ik hoorde van mensen die het moeilijk hadden en het moeilijk hadden, en met sommige mensen ging het goed. En op het nieuws was het zo verwarrend. Toen kwam het record uit voordat de pandemie voorbij was. Ik schaam me! [Lacht] Ik wilde niet dat het zou klinken als een 'pandemische plaat', want dan heeft het geen kans om verder te gaan dan de pandemie.


Liefde en angst

Ik schreef dat nummer rond 2000. Ik nam het op en ik vond dat het te veel coupletten had, en de bruggen waren te lang tussen de coupletten en het refrein, dus ik heb het ingeblikt. En op een dag ging ik door heel oude dingen en haalde dat eruit en speelde het voor een vriend. En ze zeiden: "Je zou dit op je strafblad moeten zetten." Ik dacht: misschien knip ik een paar delen weg en maak er een liedje van.

En ik kon de nummers niet vinden! Vroeger gebruikte ik ProDigital, dus alle harde schijven en al die dingen, ik wist niet waar het was. Alles wat ik had was een twee-track van een ruwe mix ervan. Dus ik dacht, ik ga het gewoon onder de knie krijgen en op de plaat zetten. En dat is wat je hebt.

Tekstueel is het een lang verhaal over dingen waar ik aan denk en voel in het leven. Het is alsof opa het jonge kind vertelt waar je naar uit moet kijken, en: "Kijk uit."


Lang leve de liefde

Ik dacht aan toen " When The Lights Go Down In The City " van Journey, en ik dacht: laten we vandaag een beetje shuffle doen.

Dus ik pakte de drums en speelde er een tijdje op, pakte mijn gitaar en begon mee te spelen en ik schreef dit nummer. En ik dacht: dit is een soort Journey-nummer.

En toen ik aan de woorden begon te werken, kon ik alleen maar denken: "We leven voor is liefde, sterven voor liefde, lang leve de liefde." Ik herinner me dat ik in mijn auto naar de apotheek ging om wat wiet te halen en ik reed over de weg, en plotseling trof het me en het refrein kwam naar me toe, en ik dacht: Oh fuck! Dit gaat goed komen! En toen kwam ik thuis, startte Pro Tools op en probeerde die melodie weg te gooien.

Ik liet Tommy Baldwin de leads in het midden doen en ik wilde dat hij een soort Brian May/triple harmonie zou doen. Dus ik neuriede al deze melodieën voor hem, en hij deed het, wat best cool was.


slaven

Iets met alle nummers die ik schrijf, is dat ik meestal zeg: "Ik heb zin om iets te schrijven." En ik ga daarheen en gooi een drumbeat op mijn Superior Drummer [software] en ik zal iets bedenken. En als ik opgewonden raak, verzin ik een andere drumbeat en verzin iets voor die drumbeat, en ga dan: "Nou, misschien maak ik nog een paar drumbeats."

Dan maak ik vier drumslagen en verzin ik er partijen voor en dan neem ik ze allemaal op, en dan denk ik: Nou, ik zal die ene nemen, die en die voor deze plaatsen, en ik zet wiskundig samen de muziek. Dat is op dezelfde manier als Ray Luzier doet met de KXM-dingen. En als het dan allemaal logisch is, speel ik het totdat de woorden in me opkomen.

Ik keek naar het nieuws over de 1% die alles bezit, en de anarchie en de hemelgoden. Ik keek om me heen en dacht: "We zijn slaven. Ze laten ons doen wat ze willen dat we doen." Dus ik dacht: we zijn slaven van enkelen. En zo kwam het.

Hoewel hij vooral bekend staat om zijn vocale en bastalenten, staat Dug er ook om bekend (om een ​​zin te lenen van een eerder soloalbum), "tokkelen" op een 6-snarige gitaar. En met Joy Bomb ging hij zelfs nog een stapje verder, door wat leads te geven. "Ik deed de hoofdrol in 'The Poison'. Ik wilde minstens twee leads op deze plaat doen - gewoon voor de lol. Dus ik deed de lead op 'Jon Boy' en ik deed de lead op 'Poison'. Maar voor de rest van de leads op de plaat had ik vrienden om het te doen. Oh, en ik deed de lead op 'I Can't Fight This Feeling' - die werd overstemd door het rapgedeelte.' [Lacht]

Het vergif

Ik ging jaren geleden door het konijnenhol over alle rotzooi in het voedsel dat we eten. En hoe meer ik leerde - en blijf leren - hoe meer ik verbaasd ben dat zelfs de dingen waarvan ik dacht dat ze goed waren, slechte dingen bevatten. Ik dacht: we betalen, ze doden, we eten het gif.

Wat kun je nog meer zeggen? We betalen deze mensen om ons te doden - we eten hun gif op.

De verzen:

Hoeft niet eens gelijk te hebben
Hoef niet te eindigen in een gevecht
Ik ben niet de vijand
Niemand luistert naar mij


Dat is wanneer ik om me heen kijk en denk: "Dit is hoe iedereen elkaar behandelt op dit punt in de politiek."

Muzikaal trok ik een drumbeat op die geen 4/4 was, en ik dacht: dit is verpest zoals Meshuggah zou doen. Dus ik zette de beats bij elkaar en leerde de gekke tijdsveranderingen ervan, en verzon een ritmegedeelte dat daarbij hoorde. En ik dacht: dit is naar de klote... Ik vind dit leuk!

En de drummachine, het was moeilijker om te begrijpen wat er aan de hand was, maar toen Matt Kjorvestad binnenkwam met de drums, koppelde hij de dingen aan elkaar en maakte het soepel, zodat het logisch was. Ik vond dat nummer echt geweldig, want het was echt moeilijk te volgen totdat hij zijn swing erop zette.

Ik herinner me dat ik het voor King's X speelde, en Jerry zei: "Ik ben bemoedigd en geschokt tegelijk, Dug." Maar we kwamen nooit bij dat nummer op de King's X-plaat.


Betekenis geven aan de botten

Ik noemde het op een dag uit het niets "Making Sense Of The Bones". Die gedachte kwam gewoon uit het niets en ik ging zitten en haalde wat drumbeats op en begon mee te spelen. Ik dacht, ik ga vandaag een snelle maken, en maakte twee delen, zette ze allemaal in elkaar, en speelde het een paar weken zo. En ik ga, wat ga je hiermee doen, Dug?

En ineens: "Ik ga een feestje geven, ik kan niet wachten om iedereen te zien." Het kwam gewoon in me op. En ik dacht: ja, ik wil een feestje bouwen. Ik kan niet wachten om iedereen te zien, want we zitten in een pandemie. Maar wat kan ik daarmee aan? En ik dacht: "Vechten over wie de beste meester is, zoals schapen die bloeden bij het altaar." Ja. We vechten om wie de beste meester is - links, rechts, de God King, de Trumps, de Bidens. Als schapen die naar het altaar worden geleid.

Wanneer de tempel in Jeruzalem wordt gebouwd, zal het offer opnieuw plaatsvinden, zoals schapen die worden verbloed bij het altaar. Ik dacht: als iemand dat snapt, zullen ze ofwel boos op me zijn of zeggen: "Dat is slim." Maar nu gaan we een feestje bouwen.


Als een wolf (Reprise)

Toen ik 'Like A Wolf' schreef, toen het klaar was, verdubbelde ik per ongeluk het hele nummer. En toen het wegebde, vervaagde het ineens weer en begon de muziek helemaal opnieuw. Ik dacht: dit is best wel cool... als een soundtrack van een film.

Ik vroeg Randy McStine om een ​​aanwijzing te doen, en toen dacht ik: deze jongen heeft echt een gave.

We hebben veel gesprekken gehad over wat er in zijn hoofd omgaat in de muziek. Ik kijk naar hem alsof hij mijn kleine wonderbroer is. Ik zei: "Randy, neem dit hele gedeelte hier en doe ermee wat je wilt." En hij zette vier verschillende lagen tracks op, wat voor mij gewoon geweldig was. Ik heb alles erin gezet wat hij erop heeft gezet. Het kostte me een tijdje, en ik mengde dat ding om alles wat ik kon erin te krijgen wat hij deed, dat maakte het gewoon magisch. Ik luister er graag naar omdat ik er niets mee te maken had - dat is Randy. Alles wat ik ben is de bas en die ene "djent-gitaar", en hij deed al het andere.

Hij kwam bij de Brian May-harmonieën, en hij kwam bij het ene akkoord in de tweede harmonie en de derde en de vierde, en toen kwam hij bij de vijfde, zesde en zevende, en ik ga: "Oh mijn God! Hij heeft net Brian May verdrievoudigd!" Ik hoop dat Brian May dit hoort en glimlacht.

28 oktober 2021

Ga voor meer Dug naar dugnation.net .

Verder lezen:
Ons interview in 2013 met Dug
King's X, de mondelinge geschiedenis
Tomas Haake van Meshuggah
Sly & the Family Stone orionensemble.net-inzendingen
Feit of Fictie: Koningin

Meer liedjes schrijven

Opmerkingen: 2

  • Eddie uit Nashville, Tn Love you DuG
  • Karen T Anderson Baker van Joliet, Il Ik vond het heerlijk om te lezen over het denkproces en de inspiratie achter de muziek. Dat op zich zou inspirerend moeten zijn voor fans die naar de muziek luisteren. Geweldig