Shannon Hoon herinnerde zich

door Greg Prato

In 2008 heb ik mijn allereerste boek uitgegeven, A Devil on One Shoulder and an Angel on the Other: The Story of Shannon Hoon and Blind Melon , dat, zoals de titel aangeeft, het leven en de carrière van de overleden/grote Shannon Hoon beschrijft. .

In de daaropvolgende jaren kwam ik verschillende sleutelfiguren tegen die niet werden geïnterviewd voor Devil/Angel , waaronder de actrice die het Bee Girl speelde in de video "No Rain", Heather DeLoach; radiopersoonlijkheid Matt Pinfield; Live-gitarist Chad Taylor; voormalig Guns N' Roses-manager Alan Niven; en Coheed en Cambria gitarist/grote Blind Melon fan Travis Stever. Deze gesprekken dienen nu als basis voor een vervolgboek, Shannon .

Ook inbegrepen is een rondetafelgesprek met Blind Melon-gitaristen Rogers Stevens en Christopher Thorn, die verschillende onderwerpen onderzoeken die niet in het eerdere boek waren opgenomen, evenals een interview met de regisseurs van de film All I Can Say uit 2019 (Danny Clinch, Taryn Gould en Colleen Hennessy), en een expert van Blind Melon bootleg-opnames die de 15 beste selecteert en analyseert.

Als er na A Devil on One Shoulder en an Angel on the Other nog vragen over zijn, worden die zeker beantwoord in Shannon . Hier zijn enkele fragmenten uit het boek om van te genieten.

Iets dat ik leerde, is dat Chris Cornell de middelbare school niet afmaakte, maar ik vond hem een ​​ongelooflijk begaafde tekstschrijver. En ik geloof dat Shannon de middelbare school afmaakte maar niet naar de universiteit ging, en hij was ook een ongelooflijk begaafde tekstschrijver. Dat laat zien - sommige mensen zijn gewoon met dit talent geboren.

Christopher Thorn [Blind Melon-gitarist] : Ze zijn ermee geboren. Hoewel ik dit moet zeggen, ontwikkelde het zich tot iets veel specialers dan toen ik Shannon voor het eerst ontmoette. Ik zou zeggen dat zijn teksten meer letterlijk waren, meer op de neus, en toen de tijd verstreek en toen we eenmaal begonnen met het maken van die eerste plaat, ontwikkelde hij zich onmiddellijk tot het schrijven van uitzonderlijke teksten die gevuld waren met verbazingwekkende beelden en woorden die je normaal niet zou doen horen in liederen en gedachten.

Vaak wisten we waar hij het over had, maar hij schreef ook met opzet zodat je erin kon lezen en je eigen betekenis ervoor kon hebben - in plaats van het te spellen. Hij hield er niet van om over zijn teksten te praten.


Rogers, wat herinner je je van het bedenken van de "No Rain" gitaarsolo?

Rogers Stevens [Blind Melon-gitarist] : Ik denk dat ik niet veel takes heb gedaan. Er was een demo – maar die was niet echt uitgewerkt. Ik denk dat ik het op een paar manieren had gedaan - maar niet veel, omdat we niet veel liveshows speelden toen we dat nummer deden. Dus tegen de tijd dat we een halverwege demo deden, had ik het waarschijnlijk voor mensen gespeeld, misschien wel 10-15 keer. Ik denk dat dat eigenlijk één keer was. Ik kende de opstelling van het lied. Als je eenmaal weet hoe het nummer gaat, weet je een beetje waar je bent. Er zijn veel dingen die het daar doen. Er zouden drie verschillende versies van die solo kunnen zijn - als je die banden ooit zou kunnen vinden.


Was je overrompeld door de populariteit van de "No Rain"-video?

Heather DeLoach [Bee Girl in de video "No Rain"] : Weet je, ik denk niet eens dat ik dat was. Ik denk dat ik gewoon van de rit genoot. Ik had zoveel plezier. Ik bleef het kostuum keer op keer dragen. Ik moet de VMA's doen, ik moet Jay Leno doen. Ik had echt een geweldige familiestichting en mijn moeder was geweldig. Er was op een gegeven moment sprake van om met hen op tournee te gaan. En mijn ouders hebben besloten dat niet te doen. Ik wist pas later dat ze daarvoor benaderd waren.

Maar voor mij, nee - ik had gewoon zoveel plezier. Het was geweldig. Ik werd haar – ik vond het heerlijk om het bijenmeisje te zijn. Ik kijk terug op enkele interviews en ik denk: "Wauw, mijn zelfvertrouwen is daar een beetje te veel." Mijn familie noemt me "H", en ze zeggen "Who, H!" "Ik weet het, ik weet niet wat me daar bezielde!"


Heb je Shannon leren kennen tijdens die tour [toen de Meat Puppets begin 1994 opende voor Blind Melon]?

Shannon Hoon. Foto door Danny Clinch. Shannon Hoon. Foto door Danny Clinch.
Cris Kirkwood [Meat Puppets-bassist] : Ja, zeker. De man was beslist een zeer vrije geest. Het is verdomde kunst, en toch wordt het op een gegeven moment een bedrijf - en je wilt jezelf niet verlammen, wat, zo blijkt, wat weet je? We werden allebei echt gehamerd, en [Cris leed later aan een vreselijke drugsverslaving, wat leidde tot de splitsing van de Meat Puppets in de late jaren '90 en een periode in de gevangenis]. Maar hij was een verdomd vrijgevochten kerel. Het bleek dat hij buiten de band de man was met wie ik het meest bevriend werd - op een bepaalde manier. Met de gitarist, Christopher, kreeg ik weer contact met hem, en ik zag hem een ​​paar jaar geleden [Christopher verscheen op The Cris Kirkwood Podcast in 2016].

Maar Shannon was eigenlijk iemand met wie we maatjes werden. Wat ik van hem kreeg, was dat hij uit Indiana kwam en een erg 'Midwest'-achtige sfeer had. Het leek alsof, "Wauw, jij komt uit Indiana, en ik kom uit Phoenix. Uit het niets." Het stelde je in staat om een ​​​​vleugje van de "lokale sfeer" in je te hebben. Indiana is voor mij altijd 'Vonnegut-land'. Ik kon me inleven in de man - hij leek iemand die rock 'n' roll begon te doen, net als tiener, zoals: "Hé. Kun je wat bier voor me halen?"


Live speelde Woodstock '94 op de eerste avond en Blind Melon speelde de volgende dag. Ben je toevallig in de buurt gebleven om de set van Blind Melon te pakken?

Chad Taylor [Live gitarist] : We waren zo snel binnen en buiten, dat ik denk dat we in '94 geen andere acts of artiesten hebben gezien. Dat was midden in... Ik denk dat de Throwing Copper -tour tweeënhalf jaar heeft geduurd. Non-stop. Alle shows die we deden, er was geen vertraging om naar de volgende stad of de volgende stad te gaan. Dus helaas heb ik de show nooit gezien.

We hebben een wederzijdse vriend in Danny Clinch - ik weet dat Danny daar was en gefotografeerd. En ik weet dat Shannon het tijdens die show heeft vermoord - hij was spectaculair. Ik zou natuurlijk willen dat ik was gebleven. Ik wou dat ik daar was geweest. '94 was echt gaaf, en toen deden we de latere ['99], en dat was verschrikkelijk.


Waarom denk je dat een album als Soup er zo lang over heeft gedaan om het te begrijpen en te waarderen?

Travis Stever [gitarist van Coheed en Cambria] : Het is de 'hit single curse'. Ze hadden iets dat de wereld overrompelde en hen gaf wat mensen zouden aannemen dat hun geluid is - door en door. Toen mensen de titelloze plaat kochten, waren sommige mensen waarschijnlijk teleurgesteld. Iemand zoals ik was meer dan aangenaam verrast door de lagen en het verschil in geluid. Maar er waren mensen die veel " No Rain " zochten . En als ze op het volgende album geen "No Rains" krijgen, zeggen ze "Fuck it".


Waarom denk je dat zoveel van deze geweldige en getalenteerde rockzangers/muzikanten uit de jaren '90 uiteindelijk drugs gingen gebruiken, en bij gebrek aan een betere term, 'de donkere kant'?

Lonn Friend [ Rip tijdschriftredacteur] : Nou, dan kom je in de hele discussie over de last die een artiest draagt ​​- wat de Chris Cornell/Chester Bennington-blik vol wormen opent. En: "Wacht even, ze hebben zoveel. Ze hebben families en miljoenen dollars. Wat is er mis met deze mensen?"

Dit is het verhaal van geestelijke gezondheid. Dit is het verhaal van niemand die in jouw schoenen staat. Ik heb altijd een filosofie gehad, omdat ik last heb van veel van de dingen... schimmige interne neigingen die deze kunstenaars hadden. Als je kunst maakt, in welke vorm dan ook – muziek, schrijven, schilderen – dan draag je de last van expressie. En het is aan jou om het eruit te halen. En als je het er niet uit kunt krijgen – of zelfs als je het eruit krijgt – ben je nooit compleet. Het voelt nooit goed.


Kwam Shannons overlijden als een verrassing?

Alan Niven [voormalig manager van Guns N' Roses] : Ja, het kwam eigenlijk als een verrassing. Een andere indruk die ik van Shannon had, was dat hij niet lang van de boerderij was. Er was een onschuld over hem. Vooral in LA heb je muzikanten die een kamer binnenkomen en hun ambitie misschien wat groter is dan hun talent - maar ze lopen zeker graag een kamer binnen alsof ze een grote kaas zijn.

Ik dacht dat Shannon verlegen en onschuldig was. En de reputatie van G n' R is bekend, net als die van Jack Russell... Ik bedoel, dat waren mensen die ik veel moeite heb gedaan om in leven te houden. Als een van hen op een ochtend wakker was geworden en had ontdekt dat ze dood waren, zou dat minder verrassend zijn geweest dan het overlijden van Shannon.


Hoe is de feedback van fans en het publiek tot nu toe [betreffende de All I Can Say -film, die videobeelden verzamelt die Shannon heeft gemaakt]?

Danny Clinch [fotograaf, co-directeur van All I Can Say ] : De feedback was geweldig. Een van onze vroege supporters was Judd Apatow, die op de dvd het interview tussen ons allemaal doet [inclusief de andere regisseurs van de film, Taryn Gould en Colleen Hennessy] - we hebben een kleine ronde tafel. Hij vroeg om de film te zien – ik had hem leren kennen via Pearl Jam – en toen hij zei dat hij er dol op was, had hij het gevoel dat het ons gelukt was, en het was verbazingwekkend en uniek, ik denk dat het ons allemaal een beetje vertrouwen gaf om zijn als, "Dit is iemand die we bewonderen, die de hele tijd films maakt."

Maar ik denk dat het belangrijkste voor ons allemaal – en we hebben er allemaal individuele verhalen over – naar de filmfestivals gaan, en daarna zouden we naar de lobby gaan, en iedereen die bij de filmfestivalvertoningen was, die allemaal uitverkocht bij Tribeca, ze bleven allemaal voor de Q&A. En de Q&A's gingen zo lang als ze konden, en dan zouden ze zeggen: "Oké... jullie moeten opruimen!" We gingen naar de lobby en de mensen waren erg emotioneel. Huilen, knuffelen ons. Het was echt ontroerend. Mensen hadden dierbaren verloren – of het nu broers, zonen, dochters, echtgenotes zijn – aan verslaving. En hoe het echt resoneerde met mensen.

En ik denk dat het enige dat me echt opviel - het was een gespreksaanzet. Sommige mensen zouden naar voren komen en ze zouden praten over de band. Sommige mensen kwamen naar voren en spraken over verslaving. Sommige mensen kwamen naar me toe en zeiden: "Wat een ongelooflijk staaltje filmmaken. De montage was verbazingwekkend." Er was veel om over te praten in de lobby van deze vertoningen.


Ben je het ermee eens dat Shannon een van de groten aller tijden is?

Matt Pinfield [Host van MTV's 120 Minutes, radiopersoonlijkheid] : Ja. Ik ben het ermee eens dat Shannon een van de groten aller tijden was. Ik vind Shannon zo'n geweldige, unieke zanger, ik denk dat het mooie aan geweldige zangers - of het nu klassieke jongens als Mick Jagger zijn - er iets is aan wat ze doen, waarmee ze zijn geboren, hun beperking, wat niet' t wordt een beperking. Het wordt hun uitdrukkingspunt en wie ze zijn, hun geluid en wat ze ermee doen. Dus ik denk dat Shannon een van de groten is.

2 november 2021

Hier is de bestelinformatie voor het boek Shannon .

Verder lezen:

Christopher Thorn interview
Brad Smith interview
Danny Clinch: De kunst van rockfotografie
Matt Pinfield kiest de 10 beste Alt-Rock-video's van de jaren '90
Feit of Fictie: Blink Melon Edition

Meer liedjes schrijven

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren...